14.11.2015. 19:46
0
Grabar-Kitarović osudila napade u Parizu: Vrijednosti islama iskonski su miroljubive
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović povodom terorističkih napada u Parizu uputila je telegram saučešća i solidarnosti francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu i francuskom narodu, te upalila svijeću, položila cvijeće i upisala se u knjižu žalosti u francuskoj ambasadi u Zagrebu.
„Duboko me je potresla vijest o terorističkim napadima koji su se dogodili u Parizu i stradanju velikog broja ljudi. Molim vas primite, u ime državljana Republike Hrvatske i u moje osobno ime, izraze najdublje sućuti", navela je u telegramu hrvatska predsjednica.

Dodala je kako "ovaj čin ne smije nas pokolebati u izgradnji boljeg svijeta, utemeljenog na čvrstim demokratskim vrijednostima kao niti uzdrmati našu predanost jačanju uvažavanja svih različitosti, ali nas mora i učvrstiti‎ u snažnijoj suradnji u borbi protiv onih koji takav svijet ne prihvaćaju". 

Grabar-Kitarović je istakla kako su vrijednosti islama iskonski miroljubive i potiču uvažavanje drugih i drugačijih.

"Teroristički čini poput pariških kose se s time i na njih se ne smije odraziti uskogrudnošću ili nesnošljivošću, što je i krajnji cilj terorista", istaknuto je u telegramu hrvatske predsjednice.

Napade u Parizu osudila je i islamska zajednica Srbije, na čelu sa reisul-ulemom i muftijama, za koje su naveli da su uvjereni da neće ostvariti ciljeve mračnih sila zla, niti riješiti bilo kakve probleme bilo gdje u svijetu.

„Rukovodeći se Kur’anskim motom da ubistvo jednog nevinog čoveka ima težinu kao da je ubijeno celo čovečanstvo, muslimani Srbije i ovaj teroristicki čin smatraju aktom nasilja koji ne može biti deo naše vere niti put kojim nas islam uči pri rešavanju problema“, navedeno je u saopštenju za javnost IZS-a.

Kako je navedeno u daljem tekstu saopštenja, u ovom teškom trenutku IZS je izrazila saučesće u bolu francuskog naroda, "moleći Boga Milostivoga da čovečanstvu da mudrosti i snage u borbi protiv terorizma".

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga proglasila je nedelju danom žalosti na Kosovu u čast žrtava sinoćnjih terorističkih napada u Parizu i u znak solidarnosti sa francuskim narodom.

 Zastave na svim državnim objektima Kosova, unutar i van zemlje, biće spuštene na pola koplja, saopšteno je iz kabineta predsjednice.

Prema službenim podacima, u sinoćnjim terorističkim napadima u Parizu poginulo je 128 osoba, dok je njih 250 povrijeđeno, od toga blizu stotinu nalazi se u životnoj opasnosti. Napadi su izvedeni na šest različitih lokacija, prilikom čega je poginulo osam terorista. Kako doznaje novinar AA, sedam terorista imalo je pojaseve sa eksplozivinim napravama, koje su aktivirali. Francuske vlasti su izrazile bojazan da bi broj mrtvih mogao rasti. Odgovornost za napade online saopštenjem preuzela je teroristička organizacija ISIS.
(Anadolija)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.