23.11.2015. 15:33
0
Migranti iz Irana na makedonsko-grčkoj granici zašili usta u znak protesta
Zašivanjem usta nekolicina migranata iz Irana, koji se nalaze u tzv. ničijoj zemlji na makedonsko-grčkoj granici, izrazili su protest jer ne mogu proći na makedonski teritorij, javlja Anadolu Agency.

Naime, i Makedonija je počela primjenjivati mjere propuštanja samo migranata koji dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja - Sirije, Iraka i Afganistana.

Prema informacijama novinara s terena, migranti su podijeljeni u nekoliko grupa. U prvoj grupi su migranti iz Bagladeša kojih je oko stotinu. Oni izvikuju parole kako im je bolje umrijeti na pruzi na makedonsko-grčkoj granici nego da se vrate "tamo gdje ih čeka sigurna smrt". 

Drugu grupu čine migranti iz Irana, koji su u znak protesta na svojim tijelima napisali "just freedom". U trećoj grupi su migranti iz Maroka, koji su izrazili svoje nezadovoljstvo tako što su napravili mrtvački kovčeg od kartona koji, kako kažu, simbolizuje njihovu smrt ako se vrate u zemlju iz koje dolaze. 

Tenzije u grupama u kojima se nalaze tzv. ekonomski migranti kojima je onemogućeno kretanje rutom ka zemljama Zapadne Evrope, rastu. 

Migranti u tzv. ničijoj zemlji treći dan štrajkuju glađu blokirajući prugu u mjestu Kmen 59 na granici sa Grčkom.

Slovenija, Makedonija, a onda i Srbija i Hrvatska su prošle sedmice odlučile da ne propuštaju ekonomske migrante.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.