4.12.2015. 14:50
0
Vučić - Lavrov: Srbija ne misli da gasi prijateljstvo sa Rusijom
Republika Srbija i Ruska Federacija tradicionalno imaju dobre i prijateljske odnose, poslednja poseta Ruskoj Federaciji je to i potvrdila, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, javlja Anadolu Agency.

On je dodao da će Srbija jedan deo duga koji se tiče naftne industrije isplatiti Rusiji početkom sledeće godine, dok će drugi deo biti preuzet u javni dug i biti isplaćen u pet rata, u periodu od 2016. do 2018. godine.

”Želim da se zahvalim Ruskoj Federaciji na podršci koju su nam pružili u UNESCO-u, na podršci u Savetu bezbednosti UN, zahvalni smo na ličnom odnosu i na svakom mestu gde pružaju podršku nezavisnosti i suverenosti Srbije”, rekao je Vučić.

On je dodao da se odnosi i dalje razvijaju te da postoji želja da budu još dinamičniji, dok za ekonomske odnose veruje da će biti u još bržem i dinamičnijem stepenu rasta nego što je to bio slučaj do sada.

”Mi naše prijateljstvo sa Ruskom Federacijom ne mislimo da gasimo, da urušavamo i ne mislimo da uništavamo”, rekao je Vučić.

Navodeći da je premijer Rusije Dmitrij Medvedev prihvatio njegov poziv da poseti Srbiju te da će do te posete doći prvom polovinom sledeće godine, Vučić je rekao:

”Mi očekujemo da to bude još jedna potvrda konkretnih projekata u koje smo zajednički ušli i od kojih kao Republika Srbija očekujemo. Mi smo mala zemlja, ne možemo da učinimo i pomognemo Rusiji onoliko koliko ona može za nas, ali smatramo da smo korektan partner i tu svoju korektnost pokazujemo i dokazujemo i time što i kada je za Rusiju bilo teško, Srbija Rusiji nije zabijala nož u leđa.”

Sergej Lavrov je naveo da ceni odnose koji se razvijaju između dve zemlje, uz uvažavanje interesa obe strane te da je partnerstvo povećano tokom poslednje posete Vučića Moskvi.

”Odnosi između nas nisu opterećeni bilo kakvim ispolitiziranim razmišljanjima, pokušajima da se uvedu neke restriktivne mere, a sve to omogućava da se intenzivno razvija trgovinska i ekonomska saradnja”, rekao je Lavrov.

On je naveo da je robna razmena u toku prošle godine u iznosu nešto manja, ali po fizičkom obimu nastavlja da raste te da je prošle godine povećan izvoz Srbije u Rusiju poljoprivrednih proizvoda, što se takođe nastavlja.

”Čvrst ekonomski temelj naše saradnje garantuje dalje projekte koji će biti od uzajamne koristi”, naveo je Lavrov i dodao da su ruska preduzeća zainteresovana za privatizacione planove u Srbiji.

”Mi podržavamo stav Srbije za obezbeđivanje normalnog života, stabilnosti i uzajamne saradnje na Balkanu. Osim toga, i mi i Srbija oslanjamo se na norme međunarodnog prava, branimo načela koja su utemeljena u rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 po pitanju Kosova. Kada je u pitanju BiH, čvrsto se zalažemo za Dejtonski sporazum i ne podržavamo pokušaje da se ovaj sporazum zaobiđe”, naveo je ministar spoljnih poslova Rusije.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.