24.1.2016. 17:24
0
Kad život pokaže surovu stranu: Slabovidnom Sirijcu Leisu njegova muzika olakšava izbjegličke dane u Makedoniji
Od samog početka izbjegličke i migrantske krize Makedonija je neizbježna stanica na putu mnogih izbjeglica koje dolaze iz zemalja Bliskog istoka i Sjeverne Afrike bježeći od rata i neimaštine, u potrazi za bezbjednim utočištem i boljim sutra.

Jedan od njih je mladi Leis iz Hame u Siriji. Samo što je prošao makedonsku južnu granicu, sjeo je na tlo kako bi provjerio svoj kofer u kojem se, među drugim ličnim stvarima, nalaze i muzički instrumenti lauta i flauta.

I pored toga što je slijep, Leis jako dobro svira na svojim instrumentima. Kako kaže, svirajući doživljava svijet oko sebe. U razgovoru za AA, ovaj mladi Sirijac kaže da su instrumenti i muzika dio njegovog života i da nijedan dan ne bi mogao zamisliti bez njih.

Leis otrkiva da svira od svoje osme godine, prvo je počeo svirati lautu, a kasnije i flautu.

“Volim svirati muziku s Istoka. Ali, sviram sve, sve što mi se dopadne”, kaže ovaj Sirijac koji je završio studij historije.

Težak život zbog petogodišnjeg rata u Siriji primorao je mladog čovjeka sa teškim zdravstvenim problemima da napusti rodnu zemlju i da krene na put spasa za koji, kako kaže, postoji nada da ga može odvesti tamo gdje zvuk vatrenog oružja, miris baruta, plač sirijske djece i nemoćnih mogu biti zamijenjeni zvucima njegovih instrumenata.

“Svakodnevno sviram. Muzika je moj život”, priča Leis.

Inače, on želi otputovati za Njemačku gdje su njegova majka i brat, koji je također slijep. Tamo, vjeruje Leis, može ostvariti ono što želi - pronaći mir. Poručuje da se ljudi nikada ne smiju predavati jer je život neizvjestan, pun izazova i uvijek nosi nešto novo.

“Bez obzira šta će nam donijeti život, ne smijemo se predavati. Optimizam i nada nas trebaju voditi" , poručuje Leis.
(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.