6.2.2016. 15:03
0
Dačić: Srbija ne može biti sabirni centar za izbjeglice
Prvi potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija kredibilan partner EU u izbjegličkoj krizi, ali da ne može dopustiti da postane sabirni centar za izbjeglice, javlja Tanjug.

Na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU i zemalja kandidata u Amsterdamu Dačić je upozorio da bi za Srbiju i za čitav region bilo posebno opasno ukoliko bi došlo do lančane reakcije drastičnog smanjenja propusne moći ili zatvaranja granica, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

 Time bi se, kako je upozorio, zaustavio protok migranata i uzrokovalo njihovo masovnije i dulje zadržavanje na teritoriju Srbije, što bi za Srbiju predstavljalo izuzetno opterećenje. Srbija također, kako je rekao, nije u mogućnosti primiti natrag migrante koji su tranzitirali preko srbijanskog teritorija, a nisu dobili azil u EU, jer za to nemamo niti kapaciteta niti sredstava niti smo prva zemlja ulaska.

 On je podsjetio da je Srbija spremna pružiti privremeni smještaj za nekoliko tisuća migranata i da je vlastitim sredstvima opremila dodatne smještajne kapacitete za 3.000 ljudi, te da nastoji da to učini za još 3.000, ukoliko nam bude pružena konkretna financijska potpora EU.

 To je više nego što su ponudile neke zemlje EU, rekao je on i dodao da je Srbija jedina zemlja koja nije članica EU koja je na makedonsko-grčku granicu uputila 20 pripadnika MUP-a i izrazila namjeru povećati ovaj broj.

 Osim toga, na donatorskoj konferenciji za Siriju, održanoj u Londonu prije dva dana, Srbija je izdvojila 500.000 eura za pomoć sirijskoj djeci putem UNICEF-a.

 "Sve vrijeme krize bili smo i ostat ćemo predvidljiv i kredibilan partner Europske unije", istaknuo je Dačić.

 "Međutim, bez obzira na potrebu da budemo solidarni i na sve razumijevanje i empatiju koje imamo prema onima koji su se uputili na put nade ka boljem životu, mi ne možemo dozvoliti da se teret prebaci na nas, odnosno da se Srbija pretvori u svojevrsni sabirni centar, parking za migrante ", naglasio je on.

 Dačić je naglasio da je za Srbiju kao kandidata za članstvo u EU i vrlo opterećenu tranzitnu zemlju na balkanskoj ruti, od ključne važnosti da EU postigne jedinstven stav i usuglasi sveobuhvatno rješenje.

 On je ocijenio da je najbitnije da se s provedbom onoga što se dogovori otpočne odmah, jer se već na proljeće može očekivati još veći priliv migranata, a Srbija je spremna uzme učešća i prihvati svako održivo rješenje koje bi bilo zajednički dogovoreno iu interesu svih, uključujući i nas na Balkanu.

 Iako nismo država članica EU, spremni smo sudjelovati čak iu sustavu kvota i da prihvatimo jedan broj migranata, u mjeri i na način koji bude dogovoren s EU, pod uvjetom da su se opredijelili da ostanu trajno u Srbiji, dodao je.

 Prema njegovim riječima, u 2015. godini, Srbija je registrirala, primila i zbrinula oko 600.000 migranata, što je skoro 26 puta više nego u cijeloj 2014. godini, a njihov broj će u ovoj godini, po svemu sudeći, biti i veći.

 Usporedbe radi, ove godine na teritoriju Srbije ušlo je oko 63.000 iregularnih migranata, a od svih tih ljudi, tek njih 600 podnijelo je zahtjev za azil u Srbiji, naveo je on.

Dačić smatra i da se u ovom momentu ne može predvidjeti koliko će ovaj trend trajati, ali da nije u pitanju trenutna kriza.

 On je naglasio značaj uspostavljanja sustava ranog obavještavanja o svakoj novoj mjeri koja se provodi u zemljama krajnje destinacije, kako bi sve zemlje na ruti bile unaprijed informirane o promjeni režima na granicama i bile u mogućnosti da im se prilagode.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.