16.2.2016. 17:30
0
Vulin o najavi presude Šešelju: Mandat Haškog tribunala nije da odlučuje kako će izgledati izbori u Srbiji
Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući odluku Haškog tribunala o izricanju presude optuženiku Vojislavu Šešelju 31. marta i zahtev Vladi Srbije da do tog dana Šešelj bude vraćen u pritvor, rekao je da ne razume zašto to mora da se radi usred izborne kampanje u Srbiji.
On je, ističući da iskazuje svoj a ne stav Vlade Srbije, rekao kako "ne razume zašto bi Hag na ovaj način pokušavao da učestvuje u unutrašnjoj politici Srbije" te da „ne razume da ono što nisu uradili dvanaest godina, ne mogu da sačekaju još 12 meseci ili koliko je vremena potrebno“.

„Smatram da Hag mora da pokaže razumevanje za situaciju u kojoj se nalazi Republika Srbija, o svom mandatu, a podsetiću njegov mandat je pomirenje, a ne da se meša u politiku, i nije njegov mandat da Vladi Srbije pravi probleme i da odlučuje kako će izgledati naši izbori. I pre godinu dana, kada je gospodin Šešelj došao u zemlju, ja sam rekao: nemojte ga tražiti nazad. To kažem i sada“, rekao je Vulin u izjavi novinarima u Preševu.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) optužio je u januaru 2003. godine Vojislava Šešelja da je podsticao zločine protiv čovečnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine.

Šešelj se, u februaru 2003. godine, dobrovoljno predao, a u pritvoru je četiri i po godine čekao početak suđenja, do novembra 2007. U novembru 2014. godine privremeno je, zbog lošeg zdravstvenog stanja i radi lečenja, oslobođen do izricanja presude.

Tokom protekle nedelje, Haški tribunal je doneo odluku da će presuda Vojislavu Šešelju biti izrečena 31. marta, a u odluci, koju je potpisao predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti, vlastima u Srbiji se nalaže da „preduzmu sve neophodne mere kako bi obezbedili prisustvo optuženog izricanju presude".

Takođe, Haški tribunal je dao rok vlastima u Beogradu da ga, u slučaju da postoje teškoće u sprovođenju tog naloga, o tome obavesti do 15. marta.

U izjavi koju je dao povodom ove odluke Haškog tribunala, optuženi Šešelj rekao je da „dobrovoljno neće ići u Hag te da ga nikakve njihove presude ne interesuju“.
(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.