5.4.2016. 13:55
0
Imena spomenuta u „Panama Papersu“ posluju i u BiH!
Istraživanje „Panama Papers“ koje predvode Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara – ICIJ i njemački list „Suddeutsche Zeitung“, u kom su učestvovali istraživački novinari iz više od 100 svjetskih medija, kako prenosi Slobodna Bosna, otkriva da su vlasnici offshore kompanija, koje se često koriste za obavljanje tajnih poslovnih aranžmana i izbjegavanje plaćanja poreza, istaknuti političari, biznismeni, osobe iz kriminalnog miljea, ali i javne ličnosti.
To što neko posjeduje offshore kompaniju ne znači da je uključen u nezakonite radnje. Ove kompanije, međutim, mogu se koristiti za izbjegavanje plaćanja poreza, skrivanje pravog vlasnika, pranje novca i drugo.

KRIK (Mreža za istraživanje kriminala i korupcije) iz Srbije je učestvovao u ovom projektu i analizirao dokumentaciju u vezi sa Srbijom. Njihov tim novinara je otkrio koji poznati srpski državljani su koristili usluge agenta „Mossack Fonseca“ za osnivanje skrivenih kompanija u poreskim rajevima. Među njima su osobe koje su već otkrivene u bazi dokumenata.

Prodaja reklamnog prostora preko offshorea

Srđan Šaper, jedan od važnijih igrača u oglašavanju u Srbiji i jedna od najmoćnijih osoba u medijima, prema listi koju je objavio „Blic“, koristio je offshore kompanije da tri miliona eura, koje je zaradio prodajom prostora za oglašavanje, pošalje iz Srbije u offshore destinacije – ostrva Niue, Samoa, Bahami. Šaper je vlasnik kompanije „Mediapool“ u Srbiji, ali je paralelno osnovao i istoimenu offshore firmu, na koju je slao novac. Ovaj novac zaradio je prodajući prostor za oglašavanje na najvećim nacionalnim televizijama – Radio televiziji Srbije i Televiziji Pink. 

Transfer od tri miliona eura moguće je do detalja rekonstruisati na osnovu dokumentacije koja se nalazi u bazi ICIJ-a, a o čemu će novinari KRIK pisati u posebnoj priči.

Domaćoj javnosti Srđan Šaper je poznat kao vlasnik istoimenog marketinškog pool-a koji je najveći zakupac oglasnog prostora u BiH, te agencija za marketing i medija planiranje: McCANN Sarajevo i Universal media.

Veza u Emiratima

Porodični prijatelj i poslovni partner gradonačelnika Beograda Siniše Malog, biznismen Vladimir Delić, jedan je od onih koji se pojavljuju u bazi.

Delić je 2009. godine napustio Srbiju, nakon što je državi vratio finansijski propalu fabriku vagona „Bratstvo“ koju je privatizovao sa ocem Siniše Malog, Borislavom. Protiv Delića je u Srbiji vođena istraga pod sumnjom da je oštetio privatizovanu firmu. On je zalagao imovinu „Bratstva“ kod banke, a njegova kiparska firma „Unibros“ je na osnovu toga podigla kredit od oko 3,7 miliona eura.

„Panama Papers“ baza otkriva i da se Delić 2013. Godine preseslio u Dubai odakle rukovodi velikim novcem. Prošle godine otvorio je dvije offshore firme u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), a kupio je i panamsku kompaniju koja se bavi međunarodnim prevozom robe prekookeanskim brodovima.

Delić je u razgovoru s novinarima KRIK-a potvrdio da osniva kompanije u UAE, ali one, prema njegovim riječima, nemaju veze sa Sinišom Malim. Negirao je i da je učestvovao u malverzacijama s Bratstvom. Detaljnu priču o Delićevim kompanijama, KRIK će objaviti u narednim danima.

Agent „Mossack Fonseca“ savjetovao Malog kako da proda „Beopetrol“

U „Panama Papers“ bazi se ne pojavljuje dokumentacija o kompanijama gradonačelnika Beograda Siniše Malog, za kojeg je KRIK ranije otkrio da upravlja sa četiri firme sa Britanskih Djevičanskih Ostrva – jer je on koristio drugog agenta za osnivanje offshore kompanija.

Novinari KRIK-a su, međutim, otkrili da je Mali prije više od deset godina sarađivao sa predstavnikom „Mossack Fonseca“ za Srbiju – Markom Harisonom. Tada je Mali vodio sektor za tendere u Agenciji za privatizaciju i u ime države dogovarao prodaju benzinskih pumpi „Beopetrol“, a Harison je bio angažovan kao savjetnik Agencije upravo pri privatizaciji „Beopetrola“.

Pumpe su prodate ruskom „Lukoilu“, a Savjet za borbu protiv korupcije nazvao je ovu privatizaciju koruptivnom i utvrdio da je „Beopetrol“ oštećen za više od 100 miliona eura. 

Kiparski novac

Dokumenta objavljena u ICIJ bazi otkrivaju i nove detalje o značajnom slučaju iz devedesetih – iznošenju novca na Kipar. Tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević sa svojim saradnicima je, posredstvom offshore kompanija, na Kipar iznio preko milijardu njemačkih maraka ukradenih od građanaSrbije.

Novi podaci pokazuju da je srpski biznismen Zoran Drakulić bio punomoćnik kompanije koja je kontrolisala firmu za koju se sumnja da je preko nje iznijet dio novca iz Srbije. Vuk Hamović, poznati trgovac strujom, pojavljuje se u bazi kao Drakulićev poslovni partner. Novinari KRIK-a su im poslali pozive za intervjue.

Slobodan Anđić, koji je prema pisanju medija kum bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, također se pojavljuje u bazi. Postao je u maju 2012. godine direktor offshore kompanije „Blue Earth Refineries Inc“ sa Britanskih Djevičanskih Ostrva. Tri mjeseca nakon toga, kompanija je promijenila ime u „Accelonic ltd“.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.