21.4.2016. 16:04
0
Vučić: U interesu i Srbije i Hrvatske je da imamo što bolje odnose
Ja sam uvek spreman da razgovaram sa hrvatskim predstavnicima da unapređujemo odnose. To je u interesu i Srbije i Hrvatske da imamo što bolje, a ne loše odnose, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić komentarišući protestnu notu MSP Srbije ambasadoru Hrvatske zbog izjave ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske Mira Kovača.

Komentarišući odnose sa Hrvatskom te to što je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo protestnu notu ambasadoru Republike Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću zbog izjave Mire Kovača, ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bez obzira na to što bi mu u ovom trenutku negativni komentari na račun Hrvatske doneli političke poene, neće tako nešto učiniti, javlja Anadolu Agency.

„Ja se nadam da ćemo sve to moći da prevaziđemo i verujem u bolje odnose i želim da verujem. Ponašamo se odgovorno i uvek želim da razgovaramo“, rekao je Vučić.

On je podsetio da je nedavno imao razgovor sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitrarović koji je bio veoma korektan i ozbiljan razgovor.

„Ja se nadam da će i druge zemlje u Evropskoj uniji razumeti dobro i pomoći da se odnosi na Balkanu unapređuju. Što se Srbije tiče, uvek, pa do izbora nove Vlade, ma ko da pobedi na izborima, a to je svakako još mesec dana, ja sam uvek spreman da razgovaram sa hrvatskim predstavnicima da unapređujemo odnose. To je u interesu i Srbije i Hrvatske da imamo što bolje, a ne loše odnose.“

Govoreći da bi svađe i ružne reči svi trebali da prestanu da koriste u bilateralnim odnosima, Vučić je rekao da „Balkan može da bude motor razvoja EU te da su balkanske zemlje šansa za EU, a ne mesto sukoba i potencijalnih pretnji za stabilnost“.

„Ti odnosi nisu laki, neće biti laki, ali verujem da mogu biti mnogo bolji“, zaključio je premijer Vučić.

Protestna nota hrvatskom ambasadoru uručena je zbog izjave Mire Kovača, od 16. aprila 2016. godine hrvatskim medijima, u kojima se, kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, „vređa i omalovažava Republika Srbija“.

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama zvaničnika Republike Hrvatske primena Zakona Republike Srbije opisuje rečima 'povijesna perverzija', a Republici Srbiji implicira da je 'država iz koje su potekli planovi za ratove 1990-ih'“, navedeno je u saopštenju i dodato da MSP Srbije smatra da bi uzdržavanje od ovakvih ocena sa hrvatske strane ubuduće doprinelo unapređenju bilateralnih odnosa i dobrosusedske saradnje.

Koristeći ovu priliku, MSP Srbije je takođe ukazalo i na to da se u Republici Hrvatskoj „gotovo svakodnevno dešavaju nacionalistički ispadi i koristi govor mržnje, čime se među pripadnicima srpske nacionalne manjine stvara osećaj ugroženosti“. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.