1.6.2016. 19:00
1
"Bošnjaci Sandžaka su jedini narod na prostoru bivše SFRJ čiji status nije riješen"
Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejmen Ugljanin izjavio je danas da Bošnjaci u Srbiji imaju mnogo problema i mnogo neriješenih pitanja.

Ugljanin je u obraćanju delegaciji zamjenika ambasadora zemalja EU, koja je danas posjetila Bošnjačko nacionalno vijeće u Novom Pazaru rekao da Bošnjaci Sandžaka nemaju nacionalnu državu i da je zato BNV, kao najviše predstavničko tijelo, jedini legalni i legitimni organ u Srbiji koji traži rješenje za političku egzistenciju Bošnjaka u Srbiji.

Ugljanin je podsjetio da je Bošnjačko nacionalno vijeće najviše političko i predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji, osnovano 1991. godine i da se bavi pitanjima iz oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i jezika i pisma, u vrlo otežanim uslovima opstrukcije na svim nivoima vlasti u Srbiji.

"Bošnjacima u Srbiji još uvijek nije priznat status naroda kao ranije stečeno pravo. Status Sandžaka nije riješen na Međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji", istakao je Ugljanin i naglasio da u Sandžaku vlada teška ekonomska situacija i nezaposlenost preko pedest posto.

On je podvukao i da su problemi u Sandžaku nedostatak adekvatne putne i komunalne infrastrukture i investicija u ovoj nerazvijenoj regiji.

"Osnovni uzrok je nepostojanje pravne sigurnosti, širenja atmosfere straha državnih organa Srbije prema Bošnjacima i neriješeni teški zločini nad Bošnjacima u Sandžaku tokom '90-tih. O položaju manjina u Srbiji govori izvještaj 'Minority Rights Group International' (Međunarodna grupa za manjine) za 2014. i 2015. godinu. kao signal ranog upozorenja", konstatovao je predsjednik BNV-a i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

BNV je ovom prilikom pozdravilo sve aktivnosti Srbije u saradnji sa NATO savezom.

U cilju prevazilaženja teške ekonomske situacije u Sandžaku, kako je predočeno zamjenicima ambasadora, potrebno je hitno omogućiti nesmetan promet robe iz Sandžaka na graničnim prelazima između Srbije i Crne Gore - otvaranjem brze trake za prehrambene i druge proizvode, kao i otvaranje ekonomskog koridora iz Sandžaka za Kosovo kako bi se omogućio nesmetan promet robe najkraćim putem preko Sjevernog dijela Kosova.

Delegacija zamjenika šesnaest zemalja Evropske unije i Delegacije Evropske unije u Srbiji je u višednevnoj posjeti Sandžaku u okviru koje posjećuje najvažnije organizacije i institucije u Sandžaku kao i sve sandžačke opštine i gradove. 

(Anadolu Agency)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.