21.7.2016. 9:30
0
Njemačka: Steinmeier od Erdogana traži da ograniči vanredno stanje nakon pokušaja vojnog udara
Ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier pozvao je Tursku da ograniči vanredno stanje nametnuto nakon neuspjelog pokušaja puča na nužan rok te da što prije ukine tu mjeru.

Steinmeier je reagirao priopćenjem na proglašenje vanrednog stanja, tražeći od turske vlade da očuva vladavinu prava i osjećaj za proporcionalnost u odgovoru na pokušaj puča.
 
"Uvođenje vanrednog stanja još je jednom pokazalo da pokušaj puča ima dubok utjecaj na tursku politku i društvo", rekao je Steinmeier i dodao da Njemačka nastavlja pozivati Tursku da se suzdrži u reakciji na neuspjeli puč, prenosi Slobodna Bosna.
 
"Vlada može djelovati samo ako je počinjen protuzakonit čin koji se može dokazati, ali ne i u slučaju sumnje u političku sklonost", rekao je.
 
"Ključno je da se uvođenje vanrednog stanja ograniči na nužan rok i prekine što prije", rekao je Steinmeier. Takav je pristup, dodao je, u interesu Turske jer bi sve drugo razorilo zemlju i oslabilo je i na unutarnjem i na vanjskom planu.
 
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan proglasio je jučer vanredno stanje koje će potrajati tri mjeseca.


(Anesa Agović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.