2.8.2016. 15:55
0
Europska lista najtraženijih kriminalaca: 4 kriminalca sa naših područja, od oružanih pljački do kidnapovanja
Prije tačno 6 mjeseci, Evropska timska mreža aktivnog traženja optuženika (ENFAST), uz podršku Europola, napravila je novu web stranicu (http://www.eumostwanted.eu/), gdje građani mogu pomoći policiji u traženju najtraženiji evropskih bjegunaca. ENFAST je mreža policijskih službi iz 28 zemalja članica EU i pridruženih država, specijalizirana u preduzimanju hitnih akcija za lociranje i hapšenje bjegunaca.

Medijska pažnja oko ovog projekta pokazala  se kao vrlo važna. Zahvaljujući povećanju medijske pažnje i informacijama  javnosti, agencije za provedbu zakona u Evropi su bile u mogućnosti da pronađu 8 bjegunaca koji se pojavljuju na sajtu. Šest njih u drugoj evropskoj zemlji nego u onoj u kojoj su u početku prijavljeni. Ukupno je uhapšeno 14 kriminalaca sa ove liste. 

Na listi najtraženijih europskih bjegunaca su međunarodno traženi kriminalci, osuđeni  - ili se sumnja da su počinili ozbiljne zločine ili terorističke akcije u Evropi. Neki od njih su osuđeni na duge zatvorske kazne ili čak doživotni zatvor. Nedavno su na listu postavljena nova lica, npr. iz Slovačke potjernica za liderom nasilne kriminalne organizacije, potjernica iz Belgije  za bjeguncem osuđenim na 25 godina zatvora za višestruka silovanja, potjernica iz Danske za dvoje ubica, potjernica iz Letonije za pljačkašem i iz Bugarske za dvojicom ubica. Od 45 optuženika koji se trenutno nalaze na listi, dvije su žene.

Što se tiče balkanskih prostora, odnosno prostora ex Jugoslavije, na listi se nalaze četiri optuženika, a to su:
 
Cvijanović, Radomir
Alias: Rale
Krivično djelo: Organizirana oružana pljačka
Spol: Muški
Visina: 185cm
Datum rođenja: Novembar 07, 1984
Nacionalnost: BiH/Slo
Jezik: BHS/Slo
Status slučaja: Istraga u toku



Optužen je da je 31.10.2005. godine,  u Ljubljani  zajedno sa drugim saučesnicima provalio u SKB BANKU, te su bespravno prisvojili 19.903.924,00 EUR i nekoliko vrijednosnih objekata u iznosu od najmanje 13.000.000,00 EUR. 
 
Ajdinović, Izet
Alias: Iso
Krivično djelo: Kidnapovanje, ilegalne zadržavanje i organizirana oružana pljačka
Spol: Muški
Visina: 195cm
Datum rođenja: Juni 25, 1971
Nacionalnost: Srbin
Jezik: Srpski
Status slučaja: Nije se pojavio na sudu

Član i organizator zločinačke organizacije, optužbe za krađe, pranje prihoda, otmice, sekvestraciju, i kidnapovanje. Takođe je optužen da je učestvovao sa saučesnicima u brutalnoj oružanoj pljački porodice u Luksemburgu, 2013. godine.  Optuženi Ajdinović je u bijegu od više od 2 godine. Nije se pojavljivao na sudu.



Bojanić, Željko
Krivično djelo:  Nezakonita trgovina opojnim drogama i psihotropnim supstancama
Spol: Muški
Datum rođenja: August 21, 1966
Nacionalnost: Crnogorac
Jezik:  Srpsko-hrvatski
Status slučaja: Istraga u toku

Prema prikupljenim informacijama, osumnjičeni  Bojanić  Željko je optužen za  počinjenje djela u vezi sa drogom u razdoblju od 2014/09/26 do 2015/06/28 u Sloveniji, Brazilu i Austriji. On i saučesnici su kupili kokain i djelovali kao posrednici u kupoprodaji kokaina. Identificirani i nepoznati osumnjičeni iz ove grupe, djelovali su kao međunarodni kriminalni sindikat, u kojem su svi imali jasno definirane uloge. Oni su bili u stalnom kontaktu, informisali su jedni druge i davali jedni drugima upute o počinjenju djela.


 
Dragičević, Bojan
Krivično djelo: Organizirana/oružana pljačka
Spol: Muški
Visina: 185 cm
Datum rođenja: Februar 16, 1981
Status slučaja: Pobjegao iz zatvora


Bojan Dragičević i njegov saučesnik Zoran Svitlica u avgustu 2005. godine,  dva puta su počinili pljačku banke u gradu Šibeniku u Hrvatskoj. Za izvršenje ovog krivičnog djela, on je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 4 godine i 2 mjeseca. Bio je u bjekstvu do maja 2012. godine, kada je uhapšen u Bosni i Hercegovini i izručen Hrvatskoj. Nakon izručenja je poslan u zatvor u Lepoglavu, najstrožije čuvani zatvor u Hrvatskoj, gdje je bio postavljen u Odsjeku sa najvećim nivoom sigurnosit. Međutim, 25. septembra 2013. godine, on je ponovo pobjegao iz zatvora, ali je uhapšen istog dana, da bi 30. aprila 2014. godine bio prebačen u zatvor u Pulu. Ponovo je pobjegao i iz ovog zatvora 22. avgusta 2014. godine i trenutno se nalazi u bjekstvu.



Ovakav pristup potrazi za zločincima je prva inicijativa na pan-evropskom nivou i predstavlja listu najtraženijih bjegunaca na zajedničkoj platformi. Građani u EU i šire mogu pružiti korisne informacije putem web stranice, anonimno ako preferiraju takav način doprinosa društvu. Europol je dao svoj doprinos u smislu razvijanja sigurnnosne platforme nazvane 'Najtraženiji  evropski optuženici'.


(Anesa Agović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.