21.8.2016. 10:50
0
Invazija otrovnih riba: Meso jedne od njih paralizira i ubija
Posljednjih desetak godina u Jadranskom moru je zabilježeno 14 novih ribljih vrsta koje svojom pojavom dovode do promjena u morskom ekosistemu.

Fuga, žutuga ljubičasta i grbavi čižmar samo su neke od novih, egzotičnih vrsta riba koje dolaze u Jadransko more. Posljednjih desetak godina u Jadranu je zabilježeno 14 novih ribljih vrsta koje svojom pojavom dovode do promjena u morskom ekosistemu. Trenutačno u Jadranu postoji 454 različitih ribljih vrsta iz 139 porodice riba, a taj broj neprestano raste. Ključna tačka preko koje su nove vrste riba došle u Sredozemno more su Gibraltarska vrata. Otvaranjem Sueckog kanala, koji je omogućio prelaz iz Crvenog u Sredozemno more, mnoge invazivne vrste riba iz Crvenog mora postale su dio sistema Sredozemlja, piše 24sata.

Jedan od ključnih elemenata promjena i dolaska riba u Jadran su temperature. Pod utjecajem procesa tropikalizacije, Sredozemno more sve se više zagrijava i tako se povećava brojnost toploljubnih vrsta riba u našem moru. Osim dolaska stranih ribljih vrsta, promjene u Jadranu odražavaju se i kroz povećanje ili smanjenje brojnosti nekih autohtonih vrsta riba. Među ribama koje dolaze u naše more ima i otrovnih, na koje je najlakše naletjeti u južnom dijelu Jadrana, a njihovu zadržavanju u našem moru pridonijelo je globalno zatopljenje. Pod pojmom “nove ribe” podrazumijevaju se novopridošle vrste riba, ali i sve one čija je pojava u Jadranu tek nedavno potvrđena. Za neke strane vrste krivac je čovjek i njegova aktivnost.

Tako su prilikom gradnje naftne platforme u trogirskom brodogradilištu dvije nove vrste putem balastnih voda uplivale u naše more. Posljedice ovakvih i sličnih promjena mogu biti velika prijetnja jedinstvu morskog ekosistema. Marcelo Kovačić s Oceanografskog instituta u Splitu rekao je kako će se trend povećanja neobičnih ribljih vrsta u Jadranu nastaviti. Profesor Jakov Dulčić sa spomenutog instituta istaknuo je da se kupači nemaju razloga bojati novih vrsta riba koje nam dolaze. Upozorava, doduše, da treba pripaziti i ne konzumirati ribe poput četverozupke ili žutulje, koje su iznimno otrovne.


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.