31.8.2016. 14:12
1
Beograd: Poslanička grupa Dveri pozvala Nikolića i Vučića da podrže referendum o danu RS-a
Šef poslaničke grupe Pokreta Dveri u Narodnoj skupštini Srbije Boško Obradović podržao je najavljeno održavanje referenduma o danu bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) i iskazao spremnost da kao poslanička grupa iniciraju raspravu u Skupštini Srbije koja bi rezultovala podrškom odluci Narodne skupštine RS-a o održavanju referenduma, javlja Anadolu Agency.

Obradović je izjavio kako je nedovoljno da se politički predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska konsultuju samo sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, već da je važno da ova tema dođe i na raspravu u Skupštinu Srbije. 

„Mi podržavamo referendum u RS-u, pre svega, jer ovaj pokušaj ukidanja Dana i krsne slave RS-a, 9. januara, od strane Ustavnog suda BiH, veliki je udarac na srpski nacionalni identitet i udarac na jedan od najznačajnijih simbola RS-a. Niko nema pravo da ukida dan kada je stvorena RS, dan kada se obeležava dan republike i krsna slava“, rekao je Obradović na konferenciji za medije. 

Udarac na krsnu slavu srpskog naroda, po njegovim rečima, verovatno je jedan od najvećih mogućih udaraca na srpski identitet, a referendum ni na koji način ne zadire u ustavne nadležnosti ili bilo koju stvar BiH, niti ugrožava na bilo koji način BiH, već traži poštovanje za RS. 

„Apsolutno se ne slažemo sa Ustavnim sudom BiH i smatramo da je referendum pravi način da se narod izjasni o tome šta misli o Danu RS-a. Narodno izjašnjavanje je najdemokratskija forma ispitivanja narodne volje“, dodao je Obradović. 

On je ustvrdio kako će međunarodni faktori koji su zainteresovani za ukidanje RS-a nastojati da „kada ne mogu da pritisnu i ucene političko rukovodstvo RS-a, probaju preko Beograda, preko vrha vlasti u Srbiji da utiču na političke faktore u RS-u da odustanu od referenduma“.

„Zato, sa ovog mesta, iz Narodne skupštine Srbije, pozivam predsednika Vlade Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića da javno podrže odluku Skupštine RS o održavanju referenduma i da ni na koji način ne dozvole sebi da pritisnuti od zapadnih centara moći, oni budu u funkciji pritiska i ucenjivanja rukovodstva RS. Takođe, pozivam politički vrh RS-a da u slučaju da dođe do ucena i pritisaka od strane beogradskih vlastodržaca te pritiske i ucene odbiju i nastave sa pripremama za održavanje referenduma“, istakao je Obradović. 

Kazao je da je danas pitanje referenduma pitanje slobode srpskog naroda u Republici Srpskoj, koja je Dejtonskim sporazumom napravljena kao zaštita srpskom narodu u BiH te da je RS „najveća srpska pobeda u poslednjih 100 godina“. 

(Anadolu Agency)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.