12.9.2016. 9:28
0
Reisu-l-ulema Nasufović predvodio bajram-namaz u Bajrakli džamiji: Želimo drugima ono što želimo i sebi
U punoj Bajrakli džamiji, u glavnom gradu Srbije, povodom Kurban-bajrama, najvećeg praznika u islamu, klanjan je bajram-namaz, koji je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović, javlja Anadolu Agency.

„U svakom vremenu i na svakom mestu, i ovde u našoj domovini Srbiji, potrebna nam je Nuhova bespogovorna poslušnost Bogu, Ibrahimova čista vera očišćena od svih lažnih božanstava, Musaova mudrost i iznalaženje puta spasa i očuvanja svog naroda od ranih savremenih faraona, Isaova ljubav prema drugom i drugačijem i Muhammedova univerzalnost, praksa i reč da želimo drugome ono što želimo i sebi", naveo je reisu-l-ulema Nasufović u svojoj hutbi.

On je vernicima čestitao Bajram tradicionalnim pozdravom: „Bajram šerif mubarek olsun“ i poželeo „svim ljudima širom sveta koji žele mir i dobro čovečanstvu, dobro zdravlje, uspeh u životu i radu te sreću u porodici".

Nakon bajram-namaza, u dvorištu Bajrakli džamije priređena je bajramska sofra za sve prisutne vernike.

Klanjanjem bajram-namaza počelo je četvorodnevno proslavljanje Kurban-bajrama, kojim se obeležava Ibrahimova spremnost da žrtvuje svog sina Ismaila za Boga.

Povodom Kurban-bajrama, u organizaciji Islamske zajednice Srbije, sinoć je održan svečani prijem za visoke zvanice, kojem su prisustvovali savetnici predsednika i premijera Srbije, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar prosvete Mladen Šarčević, predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog kora i Srpske pravoslavne crkve.

Tom prilikom, kao i tokom današnje hutbe, reis Nasufović istakao je da „mi nemamo šta preče u životu od našeg zajedništva“ te da je „danas, u ovim teškim vremenima potrebno da damo ruku jedan drugome“. 

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.