21.9.2016. 14:18
0
Suđenje za Loru je počelo ekcesima i vrijeđanjem suca
Na Županijskom sudu u Splitu u srijedu je počeo objedinjeni sudski postupak Lora 1 i Lora 2 u kojem se petorici optuženika sudi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, a ostat će zapamćen i po tome što je zbog vikanja i ometanja suđenja iz sudnice prvo udaljena supruga trećeokrivljenoga Emilija Bungura pa nešto kasnije i sin koji je sucu dobacio da je kriminalac.

Predsjednik sudskog vijeća sudac Vladimir Živaljić te suci Davor Svalina i Ivona Rupić na raspravi su odbili prijedlog obrane da se Bungura pusti iz istražnog zatvora, a do sljedeće bi rasprave trebali odlučiti i hoće li se na prijedlog Bungurovog odvjetnika, Vinka Burazera, već objedinjeni postupak Lora 1 i Lora 2 ponovno razdvojiti.

Razina osiguranja bila je na najvišoj razini, a u publici je uz članove obitelji bilo više branitelja. 

Svi su izjasnili da nisu krivi za ono što im se optužnicom stavlja na teret i smatraju da su imovinsko-pravni zahtjevi obitelji ubijenih za naknadom štete neutemeljeni. Branitelji optuženih mahom su govorili kako je optužnica preopširna, da u njoj nisu navedeni konkretni događaja koji se stavljaju na teret pojedinim optuženicima, da oni neće dokazivati nevinost svojih branjenika već da tužiteljstvo treba dokazati njihovu krivnju.

Sudski postupak Lora 2, u kojemu Županijsko državno odvjetništvo u Splitu petoricu optuženika tereti za ratni zločin iz 1992. nad zarobljenicima u vojnom zatvoru Lori, počeo je 9. rujna prošle godine, a već dva dana kasnije je odgođen na neodređeno vrijeme. Razlog je bio zahtjev Bungurovog odvjetnika za izuzećem sudskog vijeća pod predsjedanjem suca Živaljića i predsjednika Županijskoga suda u Splitu Marijana Miletića te prijedlog za spajanje kaznenih postupaka Lora 1 (ratni zločin nad civilima) i Lora 2 koji su kasnije spojeni u jedan predmet.

Petorica optuženih u postupku Lora 2, među kojima je i Bungur, bili su obuhvaćeni i slučajem Lora 1 u kojem su osmorica vojnih policajaca ukupno osuđena na 53 godine zatvora. Pravomoćna presuda u slučaju Lora 1 donesena je 2006. na splitskome Županijskom sudu, a 2007. je potvrđena na Vrhovnom sudu.

U prosincu prošle godine Izvanraspravno vijeće splitskoga Županijskog suda je na prijedlog tužiteljstva donijelo odluku da se Bunguru obustavi izdržavanje šestogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen u postupku Lora 1 te da se taj postupak vrati u fazu istrage.

Bungurov odvjetnik je 28. siječnja ove godine poslao Vrhovnom sudu žalbu u kojoj je tražio da se protiv njega obustavi postupak Lora 1 te da mu se ukine pravomoćna presuda i da ga se pusti iz istražnog zatvora u Glini. Duić je osuđen na osam godina zatvora, Vrkić na sedam godina, dok su Botić, Bungur i Gudić svaki dobili po šest godina zatvora.

Suđenje se nastavlja 16., 17. i 18. studenog kada će biti saslušano 14 svjedoka.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.