25.9.2016. 8:49
0
Slovenija izrazila žaljenje zbog današnjeg referenduma u Republici Srpskoj
Slovenija je izrazila žaljenje zbog održavanja današnjeg referenduma u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, čime se krši odluka ustavnog suda te države.

"Pažljivo pratimo događaje u BiH. Izražavamo žaljenje da dolazi do nepoštovanja odluke najviših državnih institucija kao što je ustavni sud, i to u trenutku kad je početkom tjedna postignut značajan napredak BiH na putu u  Europsku uniju. Poštovanje vladavine prava jedan je od glavnih temelja EU-a", navodi se u izjavi za javnost koju je kasno sinoć objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

 U izjavi se navodi da Slovenija očekuje kako će, bez obzira na rezultat referenduma, u sadržajnom smislu biti poštovana odluka ustavnog suda Bosne i Hercegovine o spornom prazniku Republike Srpske.

"Naglašavamo važnost smirenog i tolerantnog unutarnjopolitičkog dijaloga svih naroda Bosne i Hercegovine, utemeljenog na poštovanju institucija i ustava Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države", navodi se u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova te naglašava "važnost stabilnosti i jedinstva" za reforme i put BiH prema Europskoj uniji.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.