2.11.2016. 14:13
0
The Independent: Rusi vježbaju u Srbiji, NATO u Crnoj Gori
Rusija će održati vojne vježbe na Balkanu i one će se podudariti sa aktivnostima koje sprovode NATO snage u Crnoj Gori, piše Independent,

Kako navodi britanski portal, na vježbi u Srbiji će učestvovati 150 ruskih padobranaca, 50 članova vazduhoplovnih jedinica, tri transportna aviona i “neodređen broj vojnog osoblja iz Srbije i Belorusije“, u trenutku pojačanih tenzija između Moskve i Alijanse.

-Trinaestodnevna vojna vježba u Srbiji, nazvana “Slovensko bratstvo 2016“ počet će u srijedu, a na drugoj strani, snage NATO od ponedjeljka treniraju u Crnoj Gori, u petodnevnom programu koji simulira reagovanje u poplavljenim područjima i načine odgovora na napade hemijskim oružjem. Učestvovat će 680 nenaoružanih vojnika iz sedam NATO zemalja i deset partnerskih država“, piše The Independent

Ocjenjuje se da paralelne vježbe stižu u momentu kada su odnosi Zapada i Rusije na veoma niskom nivou zbog situacije u ratom razorenoj Siriji.

Independent pominje i scenario “Trećeg svjetskog rata“, za koji navodno skoro polovina Rusa misli da će se dogoditi zbog intervencije Moskve u Siriji, a američki generali su navodno rekli da bi rat sa Rusima bio ekstremno smrtonosan i brz, kao i da bi proizveo nasilje koje nije viđeno 60 godina.

“I Srbija i Crna Gora, koje su bile jedna država prije razdvajanja 2006. godine su tradicionalni ruski pravoslavni saveznici. Ipak, od rastanka, Crna Gora se okrenula prozapadnoj politici, dok se Srbija muči da se izvuče iz stiska Moskve“, piše The Independent.

Dodaje se i da je Crna Gora pozvana da postane članica NATO, uprkos protivljenju Rusije.

“Srbija je pod jakim pritiskom Kremlja da se ne pridruži zapadnoj vojnoj alijansi i Evropskoj uniji“, zaključuje se u tekstu. U terenskoj vježbi u Crnoj Gori, šesnaestoj ove vrste koju organizuje EADRCC, učestvuju timovi iz susjednih zemalja i zemalja iz okruženja: Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije, Makedonije, Slovenije, kao i SAD, Austrije, Finske, Izraela, Belgije, Španije, Francuske, Danske i Češke.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.