4.11.2016. 13:32
0
Uhapšeno 11 osoba iz Srbije i BiH, u Njemačkoj privedeno 5 osoba
U međunarodnoj policijskoj akciji borbe protiv trgovine ljudima uhapšeno je 11 osoba u više gradova u Srbiji i BiH, organizatora i članova organizovane kriminalne grupe, dok je na području NJemačke policija privela pet osoba, u gradovima Ulmu i Minhenu, saopšteno je iz MUP-a Srbije.
Organizovana kriminalna grupa na području Srbije, BiH, NJemačke i Austrije bavila se trgovinom ljudima, posredovanjem u vršenju prostitucije, vrbovanjem za međunarodnu prostituciju i pranjem novca, i to od početka prošle godine do novembra ove godine, čime su, kako se sumnja, ostvarili korist veću od 150.000 evra, navodi se u saopštenju. 

Postoje osnovi sumnje da je jedan od osumnjičenih, državljanin BiH, posredstvom članova kriminalne grupe sa područja Srbije i BiH organizovao vrbovanje žena za prostituciju i seksualnu eksploataciju na teritoriji NJemačke. 

Žene su vrbovane na području Beograda, Smedereva, Novog Sada, Kule, Sarajeva i drugih gradova u Srbiji i BiH i odvožene su u NJemačku, gdje je organizator kriminalne grupe, koristeći računarske mreže sa područja BiH i NJemačke, na sajtu www.kaufmich.com /"kupi me"/, otvarao žrtvama profile na kojima je davao njihov opis, seksualne sklonosti, godište, cijene seksualne usluge, fotografije, način i mjesto kontakta radi pružanja seksualnih usluga. 

Postoje osnovi sumnje da su nakon kontakta klijenata na tom sajtu sa nekom od žena članovi kriminalne grupe o mjestu, vremenu, vrsti i cijeni seksualne usluge obavještavali žrtve putem "Vajbera" ili SMS poruka i od njih dobijali povratne informacije o pruženoj seksualnoj usluzi i zarađenom novcu. 

Profili djevojaka na sajtu su, kako se sumnja, redovno ažurirani eksplicitnim fotografijama i ponudama, a klijenti su nakon pružanja seksualnih usluga ostavljali komentare, utiske i preporuke za druge klijente. 

Postoje osnovi sumnje da su djevojke, ukoliko bi odbile određene seksualne usluge, bile kažnjavane visokim novčanim iznosima ili psihičkom i fizičkom torturom. 

Tokom praćenja aktivnosti organizovane kriminalne grupe na području Srbije identifikovane su dvije žrtve trgovine ljudima i više desetina žena koje su bile u lancu prostitucije. 

Policija je prilikom pretresa stana i drugih prostorija koje su koristili osumnjičeni oduzela veći broj mobilnih telefona i SIM kartica, pištolj bez fabričkog broja, 30 metaka i okvir za pištolj sa 15 metaka.

U međunarodnoj akciji policija Srbije, BiH, NJemačke i Austrije na području Beograda i Kule uhapšene su osobe čiji su inicijali S.V. /40/, T.K. /30/ i M.N. /45/ koje će, uz krivičnu prijavu, biti privedene Tužilaštvu za organizovani kriminal. 

U višemjesečnoj međunarodnoj akciji učestvovali su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal MUP-a Srbije, Agencija za istrage i zaštitu u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal BiH i nadležni policijski organi NJemačke. 


(Srna)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.