8.11.2016. 8:52
13
"Istina, vozio sam pijan, ali pogledajte što mi je policajac napravio. U zapisniku piše da sam pao na pijesak"
Malo prije ponoći izašao sam iz jednog kafića na magistrali i sjeo u auto... Popio sam malo, ne osporavam to... Magistralom sam se odvezao prema kući, a na parkingu, nedaleko od doma, me u trku zaskočio policajac koji mi je zavrnuo ruku u naumu da mi stavi lisičine i gurnuo me na pod - prisjeća se Makaranin Vedran Maršić detalja iz noći s 1. na 2. novembar koja mu je još uvijek poprilično u magli, piše Slobodna Dalmacija.

- Na podu me je pritisnuo svojim tijelom i lisičinama mi zavezao ruke, a kada me je podignuo s poda ostao je iznenađen, vidjevši što mi je napravio... Lice mi je bilo potpuno smrskano, a majica krvava - kaže Makaranin Vedran Maršić.

- Sve je počelo kada sam izašao iz kafića. Policajci su me nedaleko od kafića zaustavljali, ali se nisam zaustavio i pratili su me po cesti s upaljenom rotacijom na automobilu. Policajac je na parkingu ispred kuće, samo skočio na mene, bez ikakvog upozorenja, ma ništa. Nos mi je naciknuo, čelo mi rasječeno, isto kao i gornja i donja usnica. Imam ko zna koliko unutarnjih i vanjskih šavova. Policajac, svjestan da me je teže ozlijedio - odmah me stavlja u auto i vozi na hitnu. U autu je bila i kolegica koja je također bila dežurna tu večer - veli Maršić, inače autolimar po zanimanju, koji od silnih oteklina i šavova priča otežano.

Što je bilo nakon što su vas odveli na hitnu?

- Dežurno osoblje na hitnoj mi je očistilo rane na licu i rekli su da moran ići za Split na hitnu. U to je došlo još osam policajaca - jer Bože moj, nastao je veliki problem. Recimo da je došla cijela noćna smjena policajaca. Na hitnoj su mi pod obrazloženjem da trenutno imaju samo dva tima, rekli da zovem nekog prijatelja koji će me prebaciti do Splita. Policajci me nisu htjeli prevesti. Dok su mi na hitnoj čistili rane stalno su mi dolazili različiti policajci s pitanjima poput - imam li vozačku i osobnu... Negativno sam im odgovorio na pitanja jer su mi svi dokumenti ostali u automobilu - onog ispred kojeg me policajac zaskočio. Uručili su mi nekoliko kazni, među kojima su bile i one za nezaustavljanje vozila. A tražili su i da napravim alkotest, na što sam pristao i napuhao 1,71 promila. I za to sam dobio kaznu, ali nisam ni jedan od papira htio potpisati. Još su neke kazne pisali dok sam ja razbijen i još uvijek nezašiven ležao na krevetu hitne pomoći - kaže Maršić.

U međuvremenu dežurno osoblje hitne pomoći ipak pristaje Maršića odvesti u Split, jer je, kako kaže, tvrdio da ga nema tko prebaciti. Ali prije odlaska u Split, vozilom hitne pomoći Maršića odvoze do policijske postaje Makarska kako bi potpisao zapisnik.

- Ostao sam ležati u automobilu hitne ispred postaje, prišao mi je glavni dežurni policajac, donio papir i upitao me imam li pritužbi. Gledam u zapisnik na kojem je pisala samo jedna rečenica, a ostatak papira bio je prazan i na dnu trebam staviti svoj potpis. Kada sam vidio da je papir prazan nisam htio potpisati jer sam znao da na tu jednu rečenicu policajci mogu nadopisati što god žele. Napokon smo krenuli za Split i doktorici sam ispričao sve ovo što i vama. Da se nisam zaustavio, da sam konzumirao alkohol i da me policajac oborio na pod. Sašili su me, i poslali na snimanje nosa, a u to su došli i splitski policajci kojima sam opet sve ispričao - govori Maršić.

- Sve je završeno na hitnoj i sada se trebam vratiti natrag u Makarsku. Dogovoreno je da će splitski policajci voziti do Omiša otkud će me makarski policajci prebaciti u Makarsku. Ironija je u cijeloj priči što su me u Omišu pokupili policajac koji me gurnuo i policajka iz auta - priča nam Maršić i još i dalje ne vjeruje što mu se dogodilo.

Što je bilo kada ste došli u Makarsku?

- Odveli su me u postaju. Tada je bilo 4.30 ujutro. Ovako razbijenoga i s tko zna koliko šavova ostavljaju me na triježnjenju. Ujutro, prije nego što su me pustili, daju mi za potpisati papir kako bi me mogli pustiti kući. Okrenuli su mi papir sa zadnje strane gdje je bilo predviđeno mjesto za potpis i potpisao sam ga, bez da su mi dali da ga prvo pročitam.

Kasnije, kad sam već došao kući, okrenuo sam papir i s druge strane vidio da je na njemu napisana i moja izjava u kojoj, između ostalog, stoji i to da sam se pri izlasku iz automobila u blizini moje kuće pokušao udaljiti te da sam se spotaknuo i sam pao na šljunak uslijed čega su nastale ozljede glave - kaže Maršić i dodaje da su mu policajci podvalili jer su mu rekli da je taj papir samo dopuštenje za izlazak iz pritvora.

- Planiram ih tužiti. Ne bježim od toga da se nisam zaustavio kad sam trebao i da sam vozio u alkoholiziranom stanju i odgovarat ću za to. Ali moraju i oni odgovarati za svoje postupke. Kad su mi već došli ispred kuće mogli su reći stani, ili nešto slično, a ne nasrnuti na mene i razbiti mi cijelo lice. Način na koji su oni djelovali nije u redu, upotrijebljena je pretjerana sila i to bez ikakvog izrečenog upozorenja - kaže Maršić na kraju svoje ispovijesti.

Policija: Morali smo ga vezati da ne pobjegne

Od Policijske uprave splitsko-dalmatinske smo također pokušali doznati što se tu večer događalo, a njihovu stranu priče doznali smo u službenom priopćenju.

Policijski službenici su 1. studenoga u 23.50 sati u Vukovarskoj ulici u Makarskoj, prilikom kontrole prometa, pokušali zaustaviti osobno vozilo kia, makarskih registarskih oznaka, kojim je upravljala muška osoba za koju je naknadno utvrđeno da se radi o 36-godišnjaku.

Tom prilikom vozač se nije zaustavio na znak policijskog službenika, već je nastavio vožnju, povećavajući brzinu kretanja vozila, zbog čega su policijski službenici, službenim vozilom krenuli za njim, s uključenim svjetlosnim signalima.

Dolaskom do Banovićeve ulice, 36-godišnjak je vozilom skrenuo na šljunčano parkiralište, gdje se zaustavio. Policijski službenik je nad njim uporabio sredstva prisile (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje), radi sprječavanja bijega. Muškarac je alkotestiran, kojom prilikom je utvrđena veća koncentracija alkohola u organizmu, zbog čega je priveden u policijsku postaju, gdje je zadržan do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Prilikom ovog događaja, 36-godišnjak je lakše ozlijeđen i pružena mu je liječnička pomoć. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, protiv njega su podnesene odgovarajuće prijave, zbog počinjenja više prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, nakon čega je 2. studenoga u 11.30 sati pušten na slobodu. Kao i u svim slučajevima uporabe sredstava prisile po službenoj dužnosti provest će se postupak provjere opravdanosti uporabe sredstava prisile i u ovom slučaju - stoji u priopćenju PU splitsko-dalmatinske.  

(Slobodna Dalmacija/Merima Druškić)

13
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.