18.11.2016. 19:10
0
Nikolić: Nekima krivo što RS funkcioniše u zemlji koja ne funkcioniše
"Srbija se sigurno neće složiti s promjenama Daytonskog sporazuma na štetu Republike Srpske", izjavio je danas predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Po njegovim riječima, očigledno je da međunarodna zajednica za 21 godinu nije uspela osigurati funkcioniranje države BiH, dok je s druge strane Republika Srpska je dokazala da može da funkcionirati, navodi Tanjug.

"Sada je Republika Srpska kriva što funkcionira u državi koja ne funkcionira", rekao je Nikolić uoči 21. novembra, dana kada je prije 21 godinu u Daytonu parafiran Daytonski sporazum.

Za Nikolića je očigledno da je međunarodna zajednica kriva time što je postavila uvjete koje narodi nisu željeli ispuniti, a to je, na primjer, konsenzus oko svih odluka ili ideal da će ta država biti zasnovana odjednom na jedinstvu njenih građana, prenosi Avaz.

Predsjednika Srbije smatra kako od dva entiteta bolju organizaciju ima Republika Srpske, "koja je sebi pronašla mnogo partnera u inostranstvu s kojima otvoreno sarađuje i s kojima razvija svoju ekonomiju.

Govoreći o pozivima za revidiranje Daytonskog sporazuma, Nikolić je kazao kako se ovisi od toga ko iznosi takve zahtjeve, prenosi Avaz.

"Ako zahtjeve iznose oni koji su direktno utjecali na tekst, sadržaj, rješenja koja su dana u Dejtonskom sporazumu, i ako su to velike sile, onda sumnjam u dobru namjeru, a ako to rade građani BiH onda treba vidjeti jesu li jedinstveni u tome ili su se podijelili ponovno na vjersku i nacionalnu pripadnost pa onda želi svako za svoj narod i svoju veru ili naciju izvući što više", kazao je Nikolić.

(Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.