28.11.2016. 10:17
0
Ratuju u Siriji, a u Srbiju se vrate sa dokumentom o školovanju
Ekstremisti koji iz Srbije odlaze u rat u Irak i Siriju pri povratku dobijaju dokument o tamošnjem školovanju, prenosi Patria.

Taj dokument im služi kako bi izbjegli zatvorske kazne koje ih prema novom zakonu čekaju u Srbiji zbog ratovanja u inostranstvu.

To je za sutrašnju "Politiku" potvrdio Igor Bečić, predsjednik Odbora za kontrolu službi bezbjednosti, koji dodaje da se 11 džihadista nedavno vratilo sa ratišta u pomenutim zemljama.

"Imamo saznanja i operativne podatke gdje su bili. Otišli su pod maskom školovanja i to imaju dokumentovano. Znamo da su bili na ratištima, ali kroz sudski proces to je veoma teško dokazati", naveo je Bečić. 

Za onoga ko se borio na stranom ratištu zapriječena kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora. Ako učestvuje u grupi, čeka ga kazna od jedne do osam godina robije. Za organizatore koji vrbuju buduće ratnike propisana kazna je od dvije do 10 godina, podsjeća list. 

"Još 2013. godine zabilježen je odlazak boraca na strana ratišta. Ove godine utvrđeno je da je iz Srbije otišlo nekoliko osoba", rekao je Bečić. 

Ratnici sa Kosova uglavnom idu na strana ratišta iz materijalnih razloga, a oni iz BiH i Sandžaka mahom odlaze zbog ideologije, piše list.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.