2.12.2016. 20:42
0
Srbi sa sjevera Kosova prekinuli komunikaciju sa KFOR-om zbog Ise Mustafe
Politički predstavnici Srba sa severa Kosova odlučili su da do daljnjeg prekinu komunikaciju i saradnju sa KFOR-om zbog današnjeg boravka kosovskog premijera Ise Mustafe na severu Kosovu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U zajedničkom saopštenju gradonačelnika četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, najoštrije se osuđuje “instrumentalizacija KFOR-a, koji je danas obavljao ulogu političkog pokrovitelja Ise Mustafe prilikom nenajavljenog boravka na severu Kosova i do daljeg prekidaju komunikaciju i saradnju sa KFOR-om". 

Premijer Kosova Isa Mustafa boravio je danas na severu Kosova, gde je prisustvovao ceremoniji puštanja u saobraćaj novog mosta na Bistrici, koji povezuje opštine Zvečan i Leposavić u organizaciji KFOR-a. Sa premijerom su na severu Kosova boravili i ministar bezbedonosnih snaga, Haki Demolli i ministar unutrašnjih poslova, Skender Hyseni. 

U saopštenju se ističe da se ova posete dogodila protivno volji žitelja severa Kosova i na nju se ne gleda "kao na demonstraciju sile Ise Mustafe, jer da je zaista silan ne bi mu trebala međunarodna oružana pratnja, već kao na provokativni vojno-politički manevar KFOR-a, čija je namera narušavanje procesa normalizacije i izazivanje straha i nespokojstva među Srbima severno od Ibra". 

Prema političkim predstavnicima Srba sa severa, KFOR je ovime prešao tanku liniju koja deli mirotvorce od okupatora, jer je umesto da služi potrebama stabilizacije prilika na Kosovu, danas bio faktor destabilizacije i time narušio svoj kredibilitet kod srpskog naroda na severu Kosova. 

Gradonačenici ističu da se srpskom narodu na severu Kosova ne može "oružjem nametati politička realnost”, te se dodaje da se grdno vara svako ko misli da zastrašivanjem može da natera Srbe da bespogovorno prelaze preko jednoumlja i političkog nasilja, koji su, po njima, i doveli do zamrzavanja učešća srpskih političkih predstavka u kosovskim institucijama.

Inače, Srbi sa severa su danas oko 13 sati blokirali magistralni puta Priština-Leposavić kako bi sprečili da kosovski zvaničnici prisustvuju puštanju u saobraćaj mosta na Bistrici, ali su oni, u pratnji KFOR-a, prošli nekim drugim, zaobilaznim putem. 

(Anadolu Agency) 

Kosovo
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.