11.12.2016. 17:48
0
Izbori u Makedoniji: Dijelio novac za glasove, na tablicama vozila ispisao političku parolu
Građanska asocijacija MOST je danas poslijepodne na trećoj po redu konferenciji za novinare saopćila da su u izbornom procesu u Makedoniji, gdje se održavaju prijevremeni parlamentarni izbori, zabilježene nove neregularnosti u nekoliko općina.

Predsjednik MOST-a Darko Aleksov je istakao kako se pojavljuju nove nepravilnosti kako odmiče izborni proces. Dodao je da su na nekoliko biračkih mjesta evidentirane neovlaštene osobe koje su se predstavljale kao izborni posmatrači, ali su brzom reakcijom biračkih odbora uklonjeni s biračkih mjesta.

Napomenuo je da je bilo i slučajeva gdje su nepoznate osobe pokušale usmjeravati glasače za koji politički subjekat da glasaju, dok su pojedine osobe fotografisale glasački listić, što je također uz pravovremenu reakciju biračkih odbora spriječeno na nekoliko glasačkih mjesta.

S druge strane, Operativni štab MUP-a Makedonije je danas poslijepodne na konferenciji za novinare saopćio da je do sada izborni proces protekao bez većih incidenata.

Mitko Čavkov, direktor Ureda za javnu sigurnost, istakao je da je policija intervenisala u nekoliko slučajeva kada su prijavljene određene nepravilnosti u izbornom procesu.

Iz MUP-a su poručili da je, između ostalih, zabilježen slučaj kada je u Skoplju glasač fotografisao i onda pocijepao glasački listić, ali je ubrzo priveden u policijsku stanicu.

Također, zabilježen je i slučaj kada je jedna osoba u selu Sveta u gradiću Demir Hisar u selu dijelila novac za glasove, dok je jedna osoba u općini Čair naregistarskim tablicama vozila ispisala političku parolu, zbog čega je privedena.

Državna izborna komisija Makedonije (DIK) je danas poslijepodne saopćila kako je izlaznost na prijevremenim parlamentarnim izborima u Makedoniji do 13.00 sati iznosila 34,83 posto.

Građani Makedonije s pravom glasa jutros od sedam sati izlaze na birališta na prijevremenim parlamentarnim izborima. Izbori se održavaju dvije godine prije planiranog roka, u skladu sa sporazumom o okončanju političke krize koju su prethodnih mjeseci obilježile međusobne optužbe dvije glavne političke stranke konzervativne VMRO-DPMNE i opozicionog ljevičarskog SDMS.

Na izborima na kojima će državljani Makedonije moći glasati večeras do 19 sati učestvuje 11 političkih subjekata: Koalicija „Za bolju Makedoniju“ na čelu s VMRO-DPMNE, Demokratska partija Albanaca (DPA), Demokratska unija za integraciju (DUI), koalicija na čelu s SDSM, Koalicija „Za promjene i pravdu“ (FRODEM, DEMOS, DS MORO-RP), Partija demokratskog prosperiteta (PDP), Koalicija „Savez za Albance“ (DR-DPA Uniteti, NDP), Liberalna partija, VMRO - Za Makedoniju (VMRO - NP, OM, Dostojanstvo), Pokret Besa i Ljevica. 
U utrci za 120 do 123 mjesta u makedonskom Sobranju, u zavisnosti od toga koliko će zastupnika izabrati dijaspora, učestvuju 1.092 kandidata. 

Pravo glasa na ovim izborima u Makedoniji imaju 1.784.524 građanina, dok 20.591 ima stalno prebivalište van zemlje. Glasači u Makedoniji će u šest izbornih jedinica na ukupno 3.480 biračkih mjesta koristiti pravo glasa, dok će glasači u inostranstvu moći glasati na 46 birališta. Prijevremene parlamentarne izbore u Makedoniji nadgleda 7.585 domaćih i 667 stranih posmatrača. 

(AnadoluAgency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.