31.12.2016. 18:10
1
Kosovo: Otvoren prvi dio autoputa Priština-Skoplje u dužini od 20 kilometara
Na Kosovu je danas održana ceremonija otvaranja prvih 20 kilometara autoputa “Arben Xhaferi”, koji će povezivati Prištinu i Skoplje, javlja Anadolu Agency (AA).

Otvorena deonica se proteže od uključenja na autoput “Ibrahim Rugova” kod Prištine do sela Babush, kraj Uroševca.

Predsednik Kosova Hashim Thaci je tom prilikom čestitao građanima Kosova na ovom infrastrukturnom projektu kojim će biti omogućeno bolje kretanje ljudi i robe, što će doprineti ekonomskom razvoju zemlje. 

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli ocenio je da je ovaj autoput osnova velike ekonomske transformacije koju će Kosovo imati. 

Premijer Kosova Isa Mustafa je ocenio da je danas otvorena dionica jako važan deo novog autoputa. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva infrastrukture, prvi segment autoputa “Arber Xhaferi” projektovan je prema Trans evropskim standardima i maksimalno dozvoljena brzina vožnje je 120 kilometara na sat.

Duž ovog segmenta su urađena dva čvora za povezivanje na relacijama Lipljan – Šimlje, te Priština – Hani i Elezi (Đeneral Jankoić). Izgrađeno je i osam nadvožnjaka i sedam podvožnjaka, kao i parallni putevvi s ciljem kretanja gražana koji žive u zonama oko autoputa. 

Prema planu gradnje do kraja 2017. očekuje se završetak još 42 kilometara autoputa “Arben Xhaferi”, dok će ceo autoput biti dugačak oko 60 kilometara.

Taj autoput, isto kao i prvi "Ibrahim Rugova" koji spaja Kosovo sa Albanijom, gradi američko-turska kompanija Bechtel&Enka. 

Na ceremoniji su osim predsednika Kosova Thacija, premijer Kosova Mustafe, te predsednika Skupštine Kosova Veselija, prisustvovali i  ministar infrastrukture Kosova Lutfi Zharku, ambasadorka Turske na Kosovu Kivilcim Kilic, zamenica ambasadora SAD-a na Kosovu Colleen Hyland i mnoge druge ličnosti iz politike i građani. 

(Anadolu Agency) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.