31.12.2016. 19:30
0
Hrvatska: Na Trgu bana Jelačića zapaljene svijeće povodom Hanuke
U organizaciji Židovske organizacije Menorana na Trgu bana Jelačića, na tradicionalnoj ceremoniji u povodu židovskog blagdana Hanuke gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i rabin Pinchas Zaklos zapalili su svijeće na Menori, javlja Anadolu Agency (AA).

Paljenje svijeća na Menori održava se na glavnom zagrebačkom trgu, Trgu bana Jelačića, već deset godinu zaredom.

I ove godine zagrebački gradonačelnik i židovski rabin zapalili su ukupno devet svijeća na velikoj Menori postavljenoj nedaleko od spomenika banu Josipu Jelačiću.

"Hvala rabinu Pinchasu Zaklosu, hvala svima koji još jednom potvrđuju da je grad Zagreb multietničan, multikulturalan i multikonfesionalan, moderan europski i svjetski grad i metropola. Po tome možemo biti primjer mnogim europskim i svjetskim metropolama“, poručio je Bandić.

Rabin Pinchas Zaklos zahvalio se zagrebačkom gradonačelniku što je omogućio da se Menora zapali na centralnom gradskom trgu.

"U ovom gradu svatko se može osjećati ugodno i tako je lijepo vidjeti velik broj različitih ljudi da zajedno pale svjetlo Hanuke i svima ovom prigodom želim sretnu Hanuku“, kazao je rabin Zaklos.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je kako je Hanuka blagdan svjetla.

"Neka svjetlo obasja Zagreb, cijelu Europu i svijet“, poručio je Bandić.

Hanuka je židovski praznik svjetla. Židovi svake godine kroz tjedan Hanuke pale posebne osmerokrake svijećnjake "hanukije" i to tako da svake večeri zapale po jednu svjetiljku toga svijećnjaka.

(Anadolu Agency) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.