11.1.2017. 19:58
3
Jovanovićeva poruka Dodiku: Nemoguće je podijeliti BiH
Lider LDP-a Čedomir Jovanović bio je gost emisije Dan uživo na N1. Govorio je o proslavi Dana Republike Srpske, odnosima Srbije i BiH, tenzijama u regionu, svom odnosu prema Sarajevu.

"Čini mi se da ljudi koji su govorili u Banjaluci tog dana nisu previše razmišljali o Srbima u RS, nama u Srbiji, ali ni ljudima koji pored Srba žive u BiH. Srpski prioriteti moraju biti drugačiji. Sve dok bosanski problem ne bude riješen, ni Srbija neće biti normalna zemlja jer je proces izgradnje nove moderne Srbije povezan sa tim procesima", kazao je Jovanović o proslavi Dana RS-a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Kako je kazao, ideja podjele BiH je katastrofalna ideja.

"Svi znaju šta mislim o Dodiku. On je najveća prijetnja, ne samo BiH već i Srbiji. Srbija nema snagu za krizu koju on stvara. Ideja da se Bosna može srušiti, a da se pri tome ne sruši sve oko Bosne je pogrešna. Za mene je ta cijena neprihvatljiva", kazao je Jovanović.

Dodao je da ga brine atmosfera u kojoj živimo. O najavljenoj posjeti nikolića za februar, lider LDP-a ima jasan stav.

"Ne treba da dolazi u Sarajevo. Oni jedni druge održavaju na tom političkom nivou. Nacionalizam je kičma Dodikove i Nikolićeve politike. Nikoliću i ljudima sa takvom politikom nije mjesto u Sarajevu. Nikolić nije podržao referendum, ali je došao da slavi taj dan. To govori o epilogu politike sa kojim će se društvo suočiti ukoliko se tako nastavi. Nije mjesto Nikoliću u Sarajevu, on je svoje mjesto izabrao", poručio je Jovanović.

On je kazao da postoji razlika između Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića u vezi sa BiH. O tenzijama i "zveckanju" oružjem, Jovanović je kazao.

"Ja mislim da se trebamo zabrinuti. Nemoguće je podijeliti BiH, a da se ne postavi pitanje Srbije, Crne Gore... Šta će se desiti sa Srbijom, Makedonijom, Mađarima u Vojvodini? To je totalni haos. Nema evropske Srbije bez evropske BiH", poručio je Jovanović.

Kako je kazao, distanciranje zvaničnog Beograda od politike Milorada Dodika nije jednostavno.

"Jasno je da nema sukoba sa Dodikom jer on proizvodi drugu vrstu krizu. Slavimo Dan RS maštanjem i nadanjem da ćemo imati neku bombu", dodao je Jovanović.

O svom odnosu prema Sarajevu

"Volim da se vratim u Sarajevo. Prema vašem gradu osjećam neku posebnu obavezu", kazao je lider LDP-a Čedomir Jovanović.

(N1/Alen Avdić)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.