14.1.2017. 20:38
1
Mustafa: Kosovo bilo odlučno da ne dozvoli ulazak voza iz Srbije
Povodom zabrane ulaska voza koji je jutros iz Beograda krenuo na Kosovo, premijer Kosova Isa Mustafa je kazao da su kosovske institucije bile odlučne da ne dozvole ulazak tog voza na Kosovo.


Mustafa je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao da su danas svi na Kosovu bili realno zabrinuti, te se zahvalio svim građanima i međunarodnim prijateljima na podršci da se prevaziđe ova situacija.

Mustafa je istakao da su Vlada Kosova i sva njena odeljenja, kao što su Ministarstvo inostranih poslova, Ministarstvao infrastrukture, nadležni za železnicu, MUP i ostali nadležni, bili angažovani svih ovih dana, ne samo danas, da razmotre sve proceduralne, tehničke i operativne aspekte kako bi se na institucionalan način tretiralo ovo pitanje. 

„Zajedno sa predsednikom Skupštine Kosova, Kadri Veselijem i uz konsultacije sa predsednikom Republike Kosovo, Hashimom Thacijem preduzeli smo sve mere da informišemo međunarodni faktor o ovoj situaciji, mobilizovali smo sve državne institucije kako bi se suočili sa situacijom i preduzeli mere u skladu sa ustavom i zakonima“, kazao je Mustafa 

Kosovski premijer je istakao da je nakon sastanaka sa nadležnim državnim institucijama i predstavnicima diplomatskih misija na Kosovu, kao i sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, odlučeno da se preduzmu sve zakonske mere u skladu sa situacijom. 
“Povratak nazad ovog voza je ispravan potez i njegov ulazak u nezavisnu i suverenu Republiku Kosovo ne bi se dozvolio ili u slučaju da je ušao bio bi tretiran u punom skladu sa zakonima Republike Kosovo“, kazao je Mustafa. 

On je naveo da je Kosovo potpuno posvećeno slobodi kretanja građana i realizaciji sporazuma koji se odnose na prava građana, ali „nećemo dozvoliti takve provokacije koje imaju za cilj povratak Kosova i regiona u nepredvidive mračne konflikte”. 

Povodom najavljenog dolaska voza iz Srbije, na graničnom prelazu Jarinje ne severu Kosova ka Srbiji, značajno je poslepodne pojačano prisustvo Policije Kosova uključujući i pripadnike specijalnih policijskih jedinica. Voz nije krenuo dalje od Raške, koja je udaljena oko 10 kilometara od Jarinja. U vezi s informacijama koje su se tokom dana pojavile a odnose se na navodno potavljanje eksplozivnih naprava duž pruge, Policija Kosova je preduzela sve mere kako bi se pruga proverila i do sada nije pronađeno ništa sumnjivo, potvrdio je za AA Baki Kelani, portparol Policije Kosova. 

Najava dolaska voza iz Srbije je na Kosovu izazvala burne reakcije političara i građana koji smatraju da je taj voz provokacija Srbije i ugrožavanje državnog suvereniteta Kosova. Iz Beograda je jutros bez dogovora sa Prištinom krenuo voz na promotivnoj železničkoj liniji na relaciji Beograd-Severna Mitrovica, koja ne funkcioniše od 1999. godine. Voz predviđen za tu relaciju je stigao iz Rusije i spolja je obojen u boje zastave Srbije s ispisanim imenima pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu, dok je unutrašnjost voza ukrašena motivima kulturnog i duhovnog nasleđa Srba sa Kosova. 

(Anadolu Agency)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.