14.1.2017. 21:20
6
''Albanci htjeli da napadnu voz i izazovu velike sukobe''
Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je večeras odlučio da voz iz Beograda koji je krenuo za Kosovsku Mitrovicu zaustavi u Raškoj zato što su Albanci htjeli da napadnu voz, zarobe putnike i izazovu sukob širih razmjera.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu upozorio Albance da ne pokušavaju da ubijaju Srbe, jer će Srbija morati da zaštiti svoj narod. 

On je istakao da je iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu krenuo putnički voz, a ne tenk ili neko oklopno vozilo, i da je taj voz trebalo da spaja ljude i gradove u skladu sa principima međunarodnog prava i standardima EU koji podrazumijevaju slobodu kretanja. 

"Večeras smo saznali da su specijalne snage Albanaca pokušale da miniraju deo pruge, ali izgleda da ni to nisu bili sposobni da urade kako treba. Prvo su poslali čistu albansku jedinicu iz mesta Lužani sa dugim cevima na Jarinje da sačekaju voz, uhapse mašinovođu i putnike i time da dovedu do velikih sukoba", rekao je Vučić. 

On je naveo da su se Srbi koji žive na tom području okupili i okružili albansku jedinicu iz Lužana, a potom su Albanci, mimo odobrenja NATO-a, poslali 17 blindiranih oklopnih vozila, tipa "kobra", sa specijalnom jedinicom Rosu na sjever Kosova sa željom da večeras počne sukob širih razmjera na tom dijelu teritorije Srbije. 

"Moja odluka je bila da zaustavim voz u Raškoj da bi sačuvali živote i izbegli sukobe, jer Srbija želi mir", dodao je Vučić. 

On je naveo da je večeras kontaktirao svjetske državnike, prije svega, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiku Mogerini, kojoj je prenio razočarenje reakcijom EU o tom pitanju, te dodao da će večeras upoznati o situaciji rukovodstvo Rusije, a sutra rukovodstvo Kine. 

Vučić je rekao da će večeras ili sutra upoznati sa tim američkog potpredsjednika DŽozefa Bajdena o ratnim igrama koje Priština priprema. 

"Nisam siguran da za to nisu imali nečiji blagoslov", ocijenio je Vučić, dodajući da Srbija želi mir i da će učiniti sve da ga sačuva. 

Vučić je poručio Srbima da ostanu na svojim ognjištima, a Albancima da je ovo njegova posljednja molba i nedvosmisleno upozorenje da ne pokušavaju da napadnu srpski narod na Kosovu i Metohiji, jer Srbija neće dozvoliti te napade. 

"To poručujem njima, ali i svetu", dodao je Vučić, napominjući da su prvo nekima smetale srpske čokoladice i đuveč, a sada i voz. 

Prema njegovim riječima, za Srbiju ništa nije problem, jedino je problem kada neko hoće da ubija Srbe. 

"Nećemo dozvoliti da ubijaju Srbe, neka se ne igraju i ne ruše ono što smo dugo gradili. Onaj ko pomisli da interveniše protiv Srba ili da ih ubija, ima moju poslednju molbu da to ne čini. Neka vrlo dobro razumeju da to ne čine. Ne pretim, nego samo molim da ne ubijaju Srbe, pošto ćemo morati da zapštitimo naš narod", poručio je Vučić. 

Večeras će biti održana sjednica Biroa za kontrolu službi bezbjednosti, kojom predsjedava Vučić, a za sutra je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zakazao sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost. 

(SRNA)

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.