16.1.2017. 8:50
1
Hashim Tachi poručuje: Ciljevi Srbije isti kao ciljevi Miloševićevog režima iz 90-tih
U posljednje vrijeme, kao dio starog scenarija, Srbija je nažalost preduzela konstantnu provokativnu kampanju koja za cilj ima da proizvede tenzije na Kosovu i u regionu, a dio tog scenarija je bio i pretvaranje voza u propagandno sredstvo - naveo je predsjednik Kosova, Hashim Thaci, na svom Facebook profilu. On je zadovoljan što je izbjegnuto zaoštravanje političke i bezbjedonosne situacije na Kosovu i u regionu, kako je rekao “zaustavljanjem eventualnog ilegalnog ulaska propagandističkog voza iz Srbije na teritoriju Kosova".

Kosovske vlasti nisu dozvolile da na Kosovo uđe voz koji je u subotu pošao iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu.

Spoljašnjost voza je dekorisana u bojama zastave Srbije i ispisana nazivima manastira i mjesta na Kosovu, a na 21 jeziku, među kojima je i albanski, napisano je "Kosovo je Srbija". To je naljutilo kosovske vlasti.

Tachi je rekao da je kosovska vlast ocijenila da je u interesu mira i stabilnosti u regionu bilo da se ne dozvoli ulazak propagandnog voza i zato su organi reda i bezbjednosti preduzeli mjere da se spriječi ugrožavanje integriteta i suvereniteta Kosova.

- Nadam se da su srpske vlasti shvatile da je takvo djelovanje bilo ilegalno i u suprotnosti sa duhom dijaloga i saradnje koju promovišemo u regionu. Prijetnje srpskih vlasti da su spremne da ratuju i da pošalju vojne snage na Kosovo, govore jasno da su ciljevi Srbije isti kao ciljevi Miloševićevog režima iz 90-tih. Takve prijetnje su neprihvatlljive i u suprotnosti su sa dijalogom o normalizaciji odnosa i direktno ugrožavaju mir na Zapadnom Balkanu – rekao je Tachi te pozvao na dijalog, prenosi Patria.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.