16.1.2017. 11:21
0
Mediji o odnosima Srbije i Kosova: Incident s vraćanjem voza je uvod u oružani sukob
Vodeći svjetski mediji pišu o podignutim tenzijama između Srbije i Kosova nakon što je voz koji je saobraćao na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica nakon 18 godina zaustavljen u Raškoj, na posljednjoj stanici prije administrativne linije sa Kosovom i vraćen je u Beograd, piše bh. novinska agencija Patria.

Voz sa stanice u Raški vratio se za Beograd.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini i njen tim pažljivo prate razvoj odnosa između Beograda i Prištine u posljednjih nekoliko dana, uključujući i subotnji događaj, ali zvaničnog stava još nema.

Kosovski premijer Isa Mustafa cijelu situaciju oko voza opisao je kao "nefer igru Srbije". Na granici s Kosovom bile su raspoređene specijalne jedinice i oklopna vozila.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić na press konferenciji je kazao da su dio pruge pokušali minirati specijalne snage Albanaca te je naveo da je cilj bio da se uhapse mašinovođa i putnici, i time dovedu do velikih sukoba.

O ovom incidentu piše i BBC navodeći da se Srbija „zaklela da će braniti svaki pedalj onoga što smatra svojim teritorijem u susjednom Kosovu“.

Predsjednik Tomislav Nikolić optužio je Kosovo za izazivanje rata, a vlasti Kosova ovaj voz vidjeli su kao otvorenu provokaciju. Nikolić je čak zaprijetio i slanjem vojske da brani Srbe na Kosovu ako bude potrebno.

Kosovo je nezavisnost proglasilo 2008. godine i priznato je od strane SAD-a i većine zemalja EU, ali ne i od Srbije i Rusije. 

Opozicija u Srbiji smatra da je riječ o dobro osmišljenom scenariju Aleksandra Vučića pred predsjedničke izbore. 

Inače na vozu je bilo napisano: "Kosovo je Srbija", a unutrašnjost je bila puna crkvene ikonografije. 

Za LDP Čedomira Jovanovića su neprihvatljivi nacionalistički ispadi predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. LDP smatra da je on prevršio svaku mjeru i da je ozbiljno ugrozio nacionalnu sigurnost u Srbiji i sve građane Srbije pozivom na novi oružani sukob sa Albancima. 

Na naslovnici Blica danas je uznemirujući naslov: "Samo rata da ne bude".

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.