16.1.2017. 13:06
0
Kadri Veseli: I voz i zid su vještačka provokacija Beograda
Pitanje voza ne treba mnogo politizovati, to je bila vještačka provokacija Vlade u Beogradu, izjavio je danas Kasdri Veseli, predsjednik Skupštine Kosova, koji je i predsjednik Demokratske partije Kosova.

Veseli se zahvalio svim kosovskim institucijama, među kojima je, kako je ocijenio, postojala izuzetna saradnja, a posebno pripadnicima policije koji su bez ikakve provokacije omogućili da se pokaže da je Kosovo država i da ovde ne može svako da radi šta hoće. Po njegovim riječima Kosovo ne zavisi od Srbije i uticaj Beograda na Kosovu je završen.

“Bilo kako bilo, građani Kosova treba da imaju puno povjerenje u institucije Republike Kosovo i snažno povjerenje u suverenitet Republike Kosovo. Nećemo dozvoliti nikakvu provokaciju, nema potrebe za prvokativno isrctanim vozovima, imamo potrebu za transportom građana, koji promoviše slobodu kretanja", kazao je Veseli nakon sjednice Predsjedništva Skupštine Kosova.

Takođe je naglasio da se "Srpska lista" treba pre vratiti u Skupštinu Kosova, kako bi pružila svoj doprinos radu Skupštine, a posebno kada se ima u vidu da je po Ustavu potrebna saglasnost i Srba za mnoge bitne zakone kao sto su Zakon o vjerskim slobodama, transformacija Bezabedonosnih snaga u Oružane snage i demarkacija granice sa Crnom Gorom.

"Demarkacija je mnogo naškodila političkoj snazi institucija Republike Kosovo, našem suverenitetu. Mi treba tačno da odredimo granice, naš suverenitet, kako ne bi smo tolerisali vještačke provokacije koje se događaju, kao što je pitanje voza. U našem je interesu da nakon što završimo označavanje granice sa Crnom Gorom, odmah završimo o označavanje granice sa Republikom Srbijom", kazao je Veseli.

On je naglasio da će i zid koji su Srbi podigli pored mosta na Ibru u severnom delu Mitrovice, biti srušen do kraja januara kako je to zatraženo Rezolucijom Skupštine Kosova.

"Zid je vještački i on je provokacija Srbije. Zid će biri srušen. Ja pozivam naše građane da imaju više povjerenja u svoju državu za koju su se žrtvovali", poručio je on.

Veseli je istakao da je zid izgradila Vlada iz Beograda, kako bi Kosovo učinila nestabilnim i tako udaljila strane investitore od Kosova.

Proljetno zasjedanje Skupštine Kosova počinje u četvrtak interpelacijom premijera Ise Mustafe na zahtev opozicionog Samoopredjeljenja, upravo o situciji na sjeveru nakon izgradnje zida u Sjevernoj Mitrovici. 


(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.