17.1.2017. 11:23
0
Premijer Kosova poziva na smirenost između Beograda i Prištine, Nikolić spominje učešće u ratu
Kosovski premijer Isa Mustafa pozvao je na smirenost u odnosima između Prištine i Beograda poslije „rata riječima“ koji je izbio između dvije strane proteklog vikenda, izvještavaju Glas Amerike (VOA) i Tanjug, prenosi Patria.

Mustafa je u intervjuu za servis VOA na albanskom jeziku, odgovorio na komentare predsjednika Srbije Tomislava Nikolića koji je rekao da je njegova zemlja „spremna da pošalje vojsku na Kosovo da zaštiti Srbe ako treba“, nakon što je voz sa natpisom „Kosovo je Srbija“ u subotu spriječen da uđe na Kosovo.

Tanjug izvještava da „ni treći dan poslije incidenta u kome je zbog prijetnji silom zaustavljen i vraćen voz koji je trebalo da putnike preveze iz Beograda do Mitrovice, zvanični Brisel nije konkretizovao svoj stav po ovom pitanju.“

Prvobitni odgovor iz EU na zahtjev Prištine da „zaustave voz iz Beograda“ bio je da „to nije njihov posao“.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je „spreman da se povuče sa predsjedničke pozicije ako Srbija, u slučaju ubijanja Srba na Kosovu, odšuti Albancima“.

Reagiranja evropskih zvaničnika na njegove izjave, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost, nazvao je prevarom.

- EU je trebalo da reaguje kada je skoro minirana pruga i kada nije dozvoljeno da prođe srpski voz. Pa, ako Johanes Han kaže da ja ne gledam u budućnost i da je budućnost Srbije nezavisno Kosovo, onda nemamo o čemu da razgovaramo. Onda je on prevara za sva vremena i to što radi EU je prevara, kazao je Nikolić, izvještava Tanjug.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.