23.1.2017. 8:53
0
Protesti u Rumuniji, u Bukureštu na ulicama 15.000 ljudi
Hiljade Rumuna izašle su u nedjelju na ulice Bukurešta i gradova diljem države kako bi protestirali protiv planova vlade o dekriminalizaciji nekih prekršaja i pomilovanja nekih pritvorenika kroz hitne ukaze za koje kritičari tvrde da bi zaprijetili borbi protiv korupcije na najvišim nivoima.

Kabinet novog premijera Sorina Grindeanua prošle sedmice je otkrio nacrt zakona o ukazima koji su kritizirali predsjednik, glavni tužitelj, vrhovni sud, glavni antikorupcijski tužitelj i čelnik uprave za borbu protiv organiziranog kriminala, kao i aktivisti i diplomati.

Svi su oni izrazili zabrinutost oko nacrta zbog nedostatka transparentnosti i namjere da se odluke donose dekretima umjesto kroz parlament, iako u njemu vlada ima snažnu većinu.

Vlada namjerava dekriminalizirati zloupotrebu položaja koja stvara štetu manju od 200.000 leija (oko 47.500 dolara). Nova administracija također planira pomilovati pritvorenike s kaznama manjim od 5 godina za određene zločine, te napola prepoloviti kazne zatvorenicima starijima od 60 godina, onima s terminalnim bolestima ili djecom za koju trebaju skrbiti, nevezano za njihove zločine.

Predsjednik Klaus Iohannis je u petak pozvao vladu da odustane od ukaza za koje smatra da potkopavaju vladavinu prava i borbu protiv korupcije. Vlada mu nije odgovorila. 

U nedjelju je na ulice Bukurešta usprkos velikim hladnoćama izašlo više od 15.000 ljudi.

"Bio sam ovdje prije 27 godina tokom revolucije i primjećujem da se gotovo ništa nije promijenilo od tada. Lopovluk i dalje postoji", rekao je na protestu penzioner Ioan Ilincuta.

Hiljade ljudi okupilo se i na ulicama Cluja, Temišvara, Iasija, Sibiua i drugih gradova, a manja okupljanja održala su se ispred rumunskih ambasada u Londonu, Parizu i Kopenhagenu. 

Usprkos tome što se Rumunija pridružila Evropskoj uniji još 2007., njen pravosudni sistem i dalje je pod posmatranjem Evropske komisije.

(Fena) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.