23.1.2017. 12:12
1
Zvizdić- Vučić: Opredjeljenje za mir i saradnju
Premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je danas da je s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Beogradu, naglasio da građani obje zemlje trebaju znati da su njihove zemlje opredijeljene za mir i saradnju.
- Ako kod nekoga postoji bojazan od bilo kakvog mogućeg nastavka političkih sukoba koji bi još lošije završili dat ćemo sve kako bi se ta putanja okrenula u suprotnom smjeru i da što bolje sarađujemo - jasno je kazao Vučić.

Ponovio je da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, dodajući da se Srbija u tom smislu i ponaša posebno jer je vitalni interes približavanja ljudi te da se razumije da se samo tako može napredovati.

Podvukao je da je na sastanku bilo razgovora o veoma važnim pitanjima poput dostizanja većeg nivoa trgovinske razmjene kako bi obje zemlje međusobno bile prvi trgovinski partner jedna drugoj.

Srbijanski premijer kazao je i da je dogovoreno 97 posto granice, ostale su još četiri tačke o kojima će komisije dvije zemlje nastaviti razgovarati, a to su Prijeboj - Rudo, kod Bajine Bašte, Štrpci i hidroelektrana Zvornik.

Dva premijera, potvrdio je to i Zvizdić, razgovarala su o pitanjima povezanosti dvije zemlje putevima i željeznicama, a ostalo je da se utvrde trase kojima bi ti putevi išli.

Zvizić je također istaknuo da su dijalog i saradnja pravi i jedini instrument na kojem se mogu unaprijediti i međusobni odnosi, ali i odnosi u regionu, posebno jer je očuvanje mira i sigurnosti garant za ekonomski razvoj dvije zemlje.

- Ovakav način će biti u fokusu djelovanja i interesiranja - dodaje i najavio da će u ovoj godini biti mnogo više susreta nego je bio slučaj do sada posebno zbog brojnih tema koje su važne za region.

Izraženo je i obostrano opredjeljenje za evropski put.

(Fena) 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.