26.2.2017. 22:20
0
Generalni sekretar NATO-a: Prikupljeni potpisi za formiranje vlade Makedonije, očekujem naredni korak
Obaviješten da je prikupljen neophodan broj poslaničkih potpisa za formiranje nove vlade Makedonije, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je zatražio od zvaničnika u Skoplju da poduzmu naredni korak, odnosno da predsjednik Gorge Ivanov mandat za sastav nove makedonske vlade povjeri lideru opozicione SDSM Zoranu Zaevu, nakon što je on u subotu saopštio da je obezbijedio većinsku podršku u parlamentu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, prošlogodišnji izbori su od strane međunarodnih posmatrača ocijenjeni kao klučni korak ka rješenju političke krize u toj zemlji.

"Nakon jednog pokušaja da se formira vlada, objavljeno je da je prikupljeno dovoljno potpisa. Očekujem od zvaničnika u Skoplju da poduzmu naredni korak u demokratskom procesu. Pozivam sve strane na suzdržanost u izjavama i postupcima i da donesu odluke za dobrobit svih građana", istakao je, između ostalog, Stoltenberg, podvukavši da NATO ostaje posvećen članstvu Makedonije u Alijansi.

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev potvrdio je u četvrtak za AA da je postignut dogovor s albanskim strankama o ključnim pitanjima te kako će nova makedonska vlada biti formirana najkasnije do 15. marta. 

Zajev očekuje da će već početkom naredne sedmice od predsjednika Ivanova dobiti mandat za formiranje vlade.

(Anadolu Agency / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.