8.3.2017. 12:14
0
Vučić o dolasku u Sarajevo: Sačuvati mir i sigurnost
Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić učestvujući na Kopaonik biznis forumu istakao je da je za dalji napredak Srbije, jako važan faktor - odnosi u regionu.

Ne pričaju na Zapadu odakle dolazi najveći broj investitora - kriza je u Makedoniji, već kriza je na Balkanu. Nama nijedan sukob i nijedno trvenje na Zapadnom Balkanu ne odgovara i sve što možemo da uradimo čini i se da je važno da bismo sačuvali mir i sigurnost. To je jedan od razloga što idem u Sarajevo iako, da li mi se ide poslije ove tužbe za genocid, naravno da mi nije prijatno i naravno da nije jednostavno, ali računam da je uvijek bolje da razgovarate sa nekim nego da ulazite u sukob i mislim da je važno da takvu vrstu klime pravimo - kazao je Vučić danas.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je dolazak u Sarajevo na mini samit premijera zemalja Zapadnog Balkana koji će se održati 16. marta.

- Čeka me vjerovatno put u Sarajevo za nekoliko dana gdje će se svi sa Balkana zajedno sastati. A hoću da idem, ne zato što mi je lako, ne zato što je jednostavno, već zato što hoću da štitim i čuvam interese Srbije na svako mjestu - kazao je aktuelni premijer Srbije na mitingu u Mladenovcu.

On je dodao da regionu predstoji turbulentan period, ali je naglasio da postoje granice koje Srbija ne prelazi "i nikad neće preći".

Gostujući na Televiziji Pink u Beogradu, Vučić je govorio o ovoj posjeti Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

- Zaista mislim da ključ mira jeste u razgovoru sa Bošnjacima. Pitate me da li ću ići u Sarajevo i poslije ovoga? Lomio sam se, pričao sam i sa Tomislavom i sa svima drugima. Mislio sam da nema nikakvog smisla da idem... A ljudi šta da radimo? Bolje je da sto godina razgovaramo nego da jedan dan ratujemo. Ići ću u Sarajevo - kazao je Vučić.

Domaćin Samitu bit će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Očekuje se prisustvo svih premijera država zemalja Zapadnog Balkana, a razgovori će biti i o turbulentnom političkom periodu kroz koji prolazi trenutno gotovo sve zemlje regije.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.