8.3.2017. 18:36
0
Slovenačka vlada daje 37 miliona eura liječnicima da bi se izbjegao novi štrajk
Slovenska vlada u srijedu je potvrdila sporazum sa sindikatom liječnika Fides kojim se barem do listopada ove godine otklanja njihova prijetnja novim štrajkom kojim su prije 6 mjeseci tražili povećanje svojih plaća i poboljšanje uvjeta rada.

Rješenja iz parafiranog aneksa kolektivnog ugovora za liječnike i stomatologe predviđaju da će vlada namijeniti dodatnih 37 milijuna eura za nagrađivanje prekovremenog rada, a uvode se i kriteriji za nagrađivanje onih koji će raditi u timovima za skraćivanje lista čekanja na operativne zahvate.

Takav će dogovor omogućiti bolje usluge u javnom zdravstvu, više vremena koje će medicinsko osoblje moći posvetiti pacijentima, a vrijeme čekanja na operacije će se smanjiti, kazala je na konferenciji za novinare ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc.

Prema njezinim će riječima dodatak za prekovremeni rad prilikom operacija moći dobiti i medicinske sestre uključene u te timove, čime je reagirala na kritike sindikata zdravstvene njege jer se s  liječničkim sindikatom pregovaralo odvojeno.

Ostali sindikati javnog sektora, posebno najbrojniji sindikat zaposlenih u odgoju, obrazovanju i kulturi (SVIZ) zatražio je od vlade da zaposlene u javnom sektoru tretira ravnopravno jer bi se ovakvim načinom sklapanja aneksa na važeće kolektivne ugovore mogao narušiti sustav plaća reguliran zakonom o platnim razredima javnih službenika.

Liječnici zaposleni u javnom sektoru tvrde da se njihov socijalni položaj zadnjih desetak godina pogoršao u odnosu na druge profesije i da bi im plaće trebale biti za oko 30 posto više nego što su sada.

Tvrde da je u slovenskim javnim zdravstvenim ustanovama preko tisuću liječnika manje nego što bi ih trebalo biti po europskim standardima, da su zato preopterećeni, rade 15 posto više nego što je predviđeno i ne mogu se u potrebnoj mjeri posvetiti pacijentima.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.