24.3.2017. 19:12
0
Srbija obilježila 18. godišnjicu početka zračnih udara NATO-a
Nizom događaja i komemoracija širom Srbije u petak je obilježena 18. godišnjica početka zračnih udara NATO-a na tu državu.

Središnja državna ceremonija održana je kod spomen-obilježja u Grdeličkoj klisuri, gdje je premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je na današnji dan "počela najbrutalnija agresija u povijesti ljudske civilizacije i užasan pohod najveće vojne alijanse svih vremena na malu, ali cijelim svojim postojanjem - veliku zemlju".

Dodao je kako se više nikada neće ponoviti agresija na koju Srbija neće imati "snažan i pobjednički odgovor".

Vučić je kazao kako Srbija ne planira ući u NATO niti u neki drugi vojni savez.

"Srbija neće tražiti da bude dio alijanse koja je razarala našu zemlju i ubijala našu djecu, niti će biti dio neke druge alijanse. Hoćemo da odnosi sa NATO-m budu pristojni, da sačuvamo živote ljudi na Kosovu", poručio je Vučić.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u Beogradu je otvorio spomen sobu "Civilnih žrtava NATO agresije" te tom prigodom izjavio kako Srbija nikada ne smije zaboraviti svoje žrtve, dodavši kako se "treba truditi da Srbija jača kako bi porodice stradalih osjetile barem malo više pravde".

Zračni napadi NATO snaga na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju započeli su u večernjim satima 24. ožujka 1999. godine, nakon neuspješnih pregovora o rješenju krize na Kosovu u Rambouilletu i Parizu.

Ovisno od izvora do izvora, procjena broja poginulih u napadima kreće se između 1200 i 2500 ljudi.

U bombardiranju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, gospodarski objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, a procjene štete broje se u milijardama eura.

Intervencija NATO snaga okončana je 10. lipnja, usvajanjem Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Dan ranije predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu sporazum kojim je precizirano povlačenje snaga Vojske Jugoslavije s Kosova i ulazak međunarodnih vojnih trupa.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.