24.3.2017. 21:15
0
Slovenski zastupnici protiv testiranja dužnosnika na ovisnost o drogama
Slovenski parlament u petak je velikom većinom glasova odbio razmatrati zakonski prijedlog oporbe po kojemu bi se najviši državni dužnosnici, uključivši sve zastupnike, članove vlade i predsjednika države, ubuduće redovno testiralo na prisutnost zabranjenih droga organizmu.


Da takav zakonski prijedlog nije primjeren za daljnju raspravu glasovala su 42 zastupnika, a podržalo ga je 20, čime je njegova procedura u parlamentu zaustavljena, prenosi Hina.

Prijedlog po kojemu bi se svi državni dužnosnici na najodgovornijim položajima jednom godišnje u više faza testirali na prisutnost opojnih droga, a rezultati ispitivanja njihove krvi i urina koje bi obavio laboratorij Medicinskog fakulteta u Ljubljani i objavili podnijela je Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša, koja tvrdi da bi to bio prilog transparentnosti u praćenju zdravlja javnih djelatnika.

Vlada premijera Mire Cerara ocijenila je da takav zakon nije potreban i da je predložen iz političkih razloga, te navela kako već i sadašnji zakon o radnim odnosima i zdravlju omogućava da se i državni zastupnici, kao i svi drugi zaposleni, ispitaju na moguće ovisnosti u slučaju da njihovo ponašanje na radnom mjestu ili medicinski simptomi za to dadu povoda.

Ista je stranka prije nekoliko godina podnijela sličan zakonski prijedlog u vrijeme vlade bivšeg premijera, a sadašnjeg predsjednika države Boruta Pahora, kad su se u žutom tisku pojavljivale špekulacije i aluzije da su neki članovi vlade ovisnici, a prijedlog o obveznom testiranju na droge i tada je bio odbijen.

Tada se na droge demonstrativno bila testirala ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal, a testiranje je pokazalo negativan rezultat.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.