29.3.2017. 15:27
0
Djevojčica iz Srbije (13) čeka da se porodi! Otac djeteta ima 15 godina!
Djevojčica stara tek 13 godina primljena je u subotu uveče u beogradski GAK “Narodni front”, gdje će za dvije sedmice postati majka, iako je još uvijek i sama dijete!

Ovaj skandalozan slučaj maloljetničke trudnoće u Srbiji uznemirio je zaposlene na gonekologiji u “Frontu”, koji kažu da je tužno vidjeti dijete u takvoj situaciji, piše “Kurir“…

“Primljena je u subotu. Došla je u pratnji roditelja. U 38. je sedmici trudnoće i za dvije sedmice bi trebalo da se porodi. Zasad je sve u redu, jedino što je djevojčica uplašena! Ona je još uvijek dijete! Njeni prijatelji idu u sedmi razred i igraju se, a ona treba da postane majka. Otac djeteta ima 15 godina”, kaže izvor iz “Fronta”.

Inače, prema zvaničnoj statistici, tokom 2015. godine u Srbiji 2.293 maloljetne djevojčice su rodile, a njih 25 je bilo mlađe od 15 godina! Istovremeno, 631 je odlučila da bebu ne zadrži i izvršila je abortus, dok su dvije bile mlađe od 15 godina.

Direktorica GAK “Narodni front” dr Snežana Rakić podsjeća da je taj broj u Srbiji sigurno veći, jer zvanična statistika ne pokriva privatne klinike, u kojima se takođe vrši prekid trudnoće i koje su upravo zbog toga i “popularne”.

Na svake dvije godine

“Ono što se može vidjeti u praksi je da broj takvih trudnoća raste. Ipak, među njima je najviše onih koje ostanu u drugom stanju u kasnijim tinejdžerskim godinama, odnosno u 17. i 18. godini”, navodi dr Rakić.

Što se tiče trudnoća devojčica od 12, 13, 14 i 15 godina, ona kaže da se u “Frontu” jedan takav slučaj dogodi svake dvije godine, odnosno na svakih 14.000 porođaja.

Visokorizične trudnoće

“Ovakve trudnoće nose i mnogo veće rizike za majku i bebu, jer mladi organizam nije u potpunosti prilagođen trudnoći. Međutim, maloljetne osobe ne mogu ništa da odluče bez saglasnosti roditelja, a često kriju trudnoću ili zbog neiskustva kasno i saznaju da su u drugom stanju, pa abortus nije opcija”, ističe dr Rakić.

Zorana Mihajlović, predsjednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost i potpredsjednica Vlade Srbije, kaže da nezvanični podaci pokazuju da u Srbiji ima i do 16.000 maloljetničkih trudnoća godišnje:

“U 90 posto slučajeva te trudnoće su neželjene, što dalje utiče na zdravlje tih djevojčica. One jednostavno u tom uzrastu nisu ni psihički ni fizički zrele da postanu majke. I dječake i djevojčice moramo da naučimo odgovornom se*sualnom ponašanju. Nema tu mjesta stidu, sramoti ili bilo čemu drugom, jer ovde je u pitanju zdravlje naših najmlađih.”

(Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.