9.4.2017. 15:55
0
Vučić: Prijetnje Dauta Haradinaja zaslužuju najoštriju osudu
Srbijanski premijer i izabrani predsjednik Aleksandar Vučić založio se za nastavak bruxelleskih pregovora s Prištinom i pozvao kosovske dužnosnike na ponovni dijalog kako bi se smanjile povišene tenzije zbog slučaja Haradinaj, ocijenivši da prijetnje Dauta Haradinaja zaslužuju najoštriju osudu.

Osvrnuvši se na izjavu zastupnika Skupštine Kosova Dauta Haradinaja, brata čelnika Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, da na Kosovu neće biti nijednog Srbina ukoliko Francuska izruči Ramusha Haradinaja Srbiji temeljem optužnice za ratne zločine, Vučić je ocijenio da jedna tjeralica i to za najteže kazneno djelo ne smije biti prijetnja opstanku cijelog jednog naroda.

"Daut Haradinaj nije naivan čovjek. Te prijetnje nisu nimalo naivne", istaknuo je Vučić na novinskoj konferenciji u nedjelju, nakon što je primio djecu s Kosova i uručio im darove.

Vučić je dodao da su “upućene prijetnje nedopustive i ne može to razumjeti ni država Srbija, niti ijedna druga zemlja na svijetu i te prijetnje zaslužuju najveću i najoštriju osudu".

Prema njegovim riječima, Srbi se na Kosovu u ovom trenutku mogu osjećati sigurno, a situacija će se dalje pratiti i o njoj će javnost biti obavještavana.

“Želim da izbjegnemo svaki incident koji eventualno može dovesti do katastrofe", rekao je Vučić, izrazivši nadu da će naići na razumjevanje Bruxellesa i Prištine jer je to neophodno za stabilnost i sigurnost.

Daut Haradinaj izjavio je ranije da bi, ukoliko francuski sud “pogriješi” i izruči njegovog brata Ramuša, moglo doći do rata na Kosovu i da bi Kosovo moglo ostati bez ijednog Srbina.

Ovu izjavu u subotu je oštro osudio veleposlanik SAD-a na Kosovu Greg Delawie koji je na svom Twitteru napisao da "na dan kada slavimo ustav Kosova, jedan političar prijeti etničkim čišćenjem", dodajući da u Europi nema mjesta za tako opasan govor”.

Žalbeni sud u Colmaru odlučio je u četvrtak da Haradinaj ostane u Francuskoj i čeka naredno ročište, 27. travnja, na kojem sud treba donijeti odluku o zahtjevu Srbije za njegovim izručenjem.

Ramush Haradinaj optužen je za ratne zločine na Kosovu tijekom rata 1998. i 1999. godine.

Uhićen je 4. siječnja na aerodromu u Baselu, po Interpolovoj tjeralici Srbije, a tjedan dana kasnije francuski sud pustio ga je na uvjetnu slobodu.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.