25.4.2017. 19:12
0
Brutalno pretučen splitski srednjoškolac: "Kriv’ je jer je na jakni imao natpis ‘Torcida’
Trebalo je to biti druženje koje, unatoč riziku od mogućih tenzija, ruši klasične mitove o netrpeljivosti dvaju najvećih gradova u Hrvatskoj, Zagreba i Splita, kao i navijačima “klubova svih klubova” Dinama i Hajduka

Trebalo je, ali kao i u svakoj dobroj priči na ovim prostorima, uvijek se nađe netko tko se potrudi potvrditi kako u borbi s primitivizmom i huliganizmom neprestano gubimo utakmice.

U vječnom derbiju na Maksimiru u subotu su utakmicu izgubili domaćini, zagrebački “modri”. Nitko sretniji od torcidaša i prijatelja Hajduka, pogotovo onih koji su se u subotu zatekli na maksimirskom stadionu i u glavnome gradu.

Došli su ovdje i srednjoškolci iz Splita, mahom splitske Turističko-ugostiteljske škole, pobjednici natjecanja

“Navijajmo zajedno”, projekta koju treću godinu organizira udruga “Ponos domovine” iz Osijeka, sestrinska udruga istoimene udruge iz Zagreba.

Cilj je projekta da se srednjoškolci Zagreba i Splita, navijači Dinama i Hajduka, međusobno zbliže i pridonesu smanjivanju tenzija upoznajući jedan ili drugi grad te klub preko online kviz-natjecanja.

Pobjednici, njih 11 iz svakoga grada (što simbolizira po jednu nogometnu momčad sa svake strane), potom uz popratni program zajednički prisustvuju derbijima Dinama i Hajduka u jednom ili drugom gradu, ovisno o tome gdje se te sezone vječni derbi održava.

Lakše ozljede

Proljetno odmjeravanje nogometnih snaga u subotu se odigravalo u Maksimiru, u Zagreb je stiglo 11 mladih Splićana sa svojim profesorima i zajedno s 11 zagrebačkih vršnjaka na Maksimiru su pratili utakmicu. Nije manje važno reći – čitavo vrijeme u pratnji policije kako se ne bi dogodio nikakav nemili incident. Ali ipak se dogodio. U večernjim satima svi zajedno krenuli su na večeru u restoran brze hrane u centru Zagreba.

– Na samom odlasku iz restorana, nešto prije 20 sati, nepoznati su počinitelji na stepenicama kukavički napali i istukli mladog učenika iz Splita i, skinuvši s njega jaknu, počeli su bježati niz zagrebačke ulice. Srećom, uspjeli smo zadržati jednog počinitelja, naknadno identificiranog maloljetnika.

Stigla je hitna pomoć, učenika su liječnici obradili u bolnici te je ispitan na policiji. Sve je to trajalo do jedan sat u noći, ali, Bogu hvala, ozljede nisu bile teže prirode, a policija je otkrila ukupno trojicu napadača – rekao nam je predsjednik udruge “Ponos domovine” Žarko Delač.

Povod za napad na mladića iz Splita, čini se, bio je sitni natpis “Torcida” na njegovoj jakni koju su nasilnici na kraju ukrali. Nikakva provokacija, nikakvo pjevanje, svađa ili vika. Nasilnik je mladića udario glavom, a druga dvojica navalila su šakama, pa je Splićanin zadobio modrice na desnom oku.

Kupit će mu novu jaknu

– Tko će roditeljima djece iz Splita objasniti što se dogodilo, i to unatoč cjelodnevnoj policijskoj pratnji i njihovoj budnoj pozornosti koja nije mogla predvidjeti ovaj slučajan susret i divljački izgred? Svjesni rizika u koji su slali djecu, ipak su željeli pridonijeti ideji jedinstva pomirbe, koja je ovim još jednom narušena. Ogorčen sam, kao umirovljeni pukovnik ne mogu shvatiti tu razinu mržnje – još uvijek pod dojmom nemilog incidenta rekao nam je Žarko Delač.

Svima usprkos koji su poželjeli da se ovaj projekt pozitive zaustavi, Delač poručuje da neće uspjeti: udruga “Ponos domovine” za jesenski derbi u Splitu priprema još veće uključenje srednjoškolaca, po dvije nogometne momčadi iz svakoga grada, ukupno 44 srednjoškolca i srednjoškolke.

Osim toga, od zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića zatražit će da primi ozlijeđenog mladića, inače učenika prvog razreda splitske Turističko-ugostiteljske škole, njegova profesora i ravnatelja škole, te da im se ispriča, a udruga “Ponos domovine” mladom će Splićaninu kupiti novu jaknu.

– Mene taj događaj neće odvratiti od dobrih namjera, nekakvi me huligani i balavci neće izbaciti iz takta. Dobro je da se momku nije dogodilo ništa ozbiljnije. Više bih volio da su mene udarili. Žalosno je kad neke neizgrađene osobe pokvare nešto dobro što radite – kratko je komentirao profesor Ante Odak iz Turističko-ugostiteljske škole, koji je bio u Zagrebu u pratnji svojih učenika.

Za domaćine ima samo riječi hvale i cijeli posjet ocjenjuje ugodnim i izvrsnim. Sudeći prema odlučnosti obiju strana, “Navijajmo zajedno” ipak ide dalje.

Policija istražuje

Iako smo pokušali doći do ozlijeđenog mladića, čiji nam je identitet poznat, to u ponedjeljak nije bilo moguće. U PU zagrebačkoj potvrdili su, pak, da se nemili incident dogodio te da je kriminalističko istraživanje u tijeku. O pojedinostima će izvijestiti idućih dana, piše “Slobodna Dalmacija“.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.