28.4.2017. 9:33
0
Vučić apelirao na smirivanje; EU osuđuje nasilje u Makedoniji
Ovo što se događa u Makedoniji nije više samo makedonski problem, već problem svih nas koji ovdje živimo, izjavio je premijer i izabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i apelirao na građane Makedonije da probleme rješavaju na miran način.


 Na pitanje Tanjuga kako vidi ovo što se događa u Makedoniji i što bi bila njegova poruka građanima Makedonije, Vučić je sinoć odgovorio:

 "Kao predsjednik vlade Srbije i kao izabrani predsjednik Republike Srbije uvijek sam činio sve za održavanje najboljih odnosa između Beograda i Skoplja i između Srbije i Makedonije".

 Mislim, istaknuo je Vučić, da građani Makedonije to dobro znaju i da poštuju način na koji se Republika Srbija odnosila prema građanima Makedonije, ali i prema državi Makedoniji.

"Vrlo sam zabrinut zbog svih večerašnjih događaja i moja jedina poruka je, a mislim da ljudi u Makedoniji dobro znaju da to dolazi od njihovog iskrenog prijatelja, je da ih zamolim da sve probleme i nesuglasice rješavaju na miran način, ako imam bilo kakvo pravo reći da je smirivanje situacije sasvim sigurno u najvećem interesu i Makedonije i njezinih građana, a sve druge stvari i svi drugi problemi mogu se rješavati za pregovaračkim stolom, na miran način, u mirnoj atmosferi ", rekao je predsjednik srbijanske vlade, prenosi Tanjug.

 Prema njegovim riječima, ovo više i nije samo makedonski problem, već postaje problem svih nas koji ovdje živimo i bolje je da odmah zaustavimo sve probleme, i "da osiguramo mir i stabilnost za našu djecu".

 "I zato molim sve u Makedoniji, i one koji su mi i poznanici, a neki i prijatelji, ali i one koje ne poznajem, da samo razumiju ovu poruku kao dobronamjernu i učine sve da ponovno zavladaju mir i sigurnost za sve građane Makedonije, a u Srbiji ćete uvijek imati iskrenog i odanog prijatelja ", zaključio je predsjednik vlade i izabrani predsjednik Srbije.

 Premijer Vučić je događaje u Makedoniji pratio sa suradnicima, iz Vlade Srbije, a za danas je zakazao sjednicu Biroa za koordinaciju službi sigurnosti.

 I EU se oglasila priopćenjem za javnost  u kojem osuđuje nasilje i poziva na smirivanje i dijalog u Makedoniji.

 Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i povjerenik EU za proširenje Johannes Hahn najoštrije su osudili sinoćnje nasilje u makedonskom parlamentu kada su napadnuti zastupnici i pozvali na smirivanje situacije.

 "Nasilje u parlamentu je potpuno neprihvatljivo i mi pozivamo na smirivanje i suzdržanost. Ministarstvo unutarnjih poslova i policija moraju osigurati sigurnost parlamenta i njegovih članova", navedeno je u zajedničkom priopćenju Mogherini i Hahna.

 Demokracija mora ići svojim putem, naveli su oni i dodali da su primili pozitivnu vijest o izboru Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta.

 "EU je uvjerena da je politički dijalog u institucijama jedini put naprijed i apeliramo na sve političke aktere da poštuju Ustav zemlje i djeluju u duhu demokratskih načela, pristojnosti i zdravog razuma", navodi se u priopćenju.

 Makedonija je zemlja kandidat i EU je spremna raditi s parlamentom na neophodnim reformama kako bi zemlja napredovala na europskom putu, poručili su europski dužnosnici.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.