10.5.2017. 15:31
0
Pala kosovska Vlada, slijede izvanredni izbori
Parlament Kosova izglasala je u srijedu nepovjerenje Vladi, a za tu odluku glasalo je 78 od 120 zastupnika.

Odlučujući su bili glasovi vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) na čijem je čelu predsjednik Parlamenta Kadri Veseji, dok su protiv pada Vlade bili samo zastupnici Demokratskog saveza Kosova (DSK) premijera Ise Mustafe, prenosi Radio Slobodna Europa.

Nepovjerenje vladi Ise Mustafe izglasali su i zastupnici Srpske liste i drugih manjinskih zajednica.

Tijekom višesatne rasprave dvije vladajuće stranke uglavnom su optuživale jedna drugu za nerad, nedostatak odlučivanja i koordinacije, kao i za ranije koruptivne afere, dok je oporba vladajuće stranke optužila da im je cilj "samo fotelja".

Na osnovu kosovskog Ustava, nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi, Vlada se smatra u ostavci, a predsjednik države raspušta Parlament, nakon čega se raspisuju izvanredni izbori, najkasnije 10 dana od dana raspuštanja Parlamenta.

Izgledno je kako će se novi parlamentarni zbori održati u lipnju.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.