2.6.2017. 17:31
0
Redakcija lista "Danas" podnijela krivičnu prijavu protiv Vučićeve stranke zbog napada na novinarku
Redakcija lista Danas podnijela je danas krivičnu prijavu protiv Srpske napredne stranke, zbog brutalnog napada na novinarku Lidiju Valtner, koja je izvještavala sa mitinga u organizaciji SNS, tokom inauguracije novoizabranog predsjednika Aleksandra Vučića, objavljeno je iz redakcije ovog lista, prenosi agencija Patria.

Novinarka Lidija Valtner napadnuta je prije dva dana ispred Skupštine Srbije tokom polaganja predsjedničke zakletve Aleksandra Vučića od strane policajca u civilu i jednog pristalice Vučićeve partije.

- Povodom brojnih netačnih navoda koji su se pojavili u više medija, između ostalog i kako policija nije preduzela odgovarajuće mjere u pojedinim situacijama na današnjem skupu održanom u centru Beograda i da je čak napadala jednu novinarku, Ministarstvo unutrašnjih poslova obavještava javnost da je riječ o tendencioznim, zlonamjernim i neistinitim tvrdnjama – izjavio je ministar policije Srbije Nebojša Stefanović nakon što se pojavila informacija da je napadnuta novinarka Danasa.

Urednica portala Insajder Brankica Stanković je za Danas kazala kako je saopštenje policije potpuno nejasno jer nigdje se ne navodi kako su došli do zaključka da napada na novinarku nije bilo.

- Da li su sproveli istragu i došli do zaključka da su novinari koji su bili na terenu izmislili incidente? Naša novinarka koja je obavljala svoj novinarski zadatak bila je vrlo uznemirena poslije incidenta sa nepoznatom grupom bahatih muškaraca koji su poručili "ni policija vam neće pomoći" ako nešto od ovoga izađe u javnost. Pripadnici policije koji su bili u blizini tog mjesta vidjeli su kada je nepoznata grupa muškaraca opkolila novinarku Insajdera i novinara i fotografa VICE i nisu reagovali – kazala je Brankica Stanković.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je uputio izvinjenje napadnutoj novinarki i ostalim novinarima koji nisu imali adekvatne uslove za rad tokom njegove zakletve.

- Izvinjavam se u ime onih koji su provocirali na tim skupovima i posebno novinarima koji su htjeli da te provokacije snime, čak i onima koji su željeli da se sukobljavaju sa onima koji su tu bili zakonito a bili tu nezakonito – poručio je Vučić.

Glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović je kazao da je Vučićevo izvinjenje novo ruganje novinarima.

- Ljudi koji su brutalno nasrnuli na našu novinarku i grubo je iznijeli sa skupa podrške Aleksandru Vučiću, zapravo su poštovaoci njegove ideje da je samo nepostojeći novinar dobar novinar. Tim nasilnicima Vučić je svojim ponašanjem prema kritički nastrojenim novinarima faktički dao zeleno svjetlo, jer su godinama gledali kako on tretira one koji mu postavljaju nezgodna pitanja, pa su prešli na praktično udaljavanje nepodobnih, koje je više ličilo na kidnapovanje. Zato njegovo izvinjenje više liči na novo ruganje medijima – istakao je Petrović.

Novinarka Lidija Valtner je jutros u Tužilaštvu u Beogradu dala izjavu o napadu na nju prije dva dana. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.