2.6.2017. 17:57
0
Bivša kosovska predsjednica Jahjaga odbila sudjelovati na festivalu u Beogradu
Bivša predsjednica Kosova Atifete Jahjaga odbila je u petak sudjelovati na festivalu "Miredita, dobar dan" u Beogradu, ustvrdivši da su njezin dolazak spriječile srpske vlasti.

Jahjaga je odbila doći u Beograd na trodnevni festival "Miredita, dobar dan" koji organiziraju nevladine udruge jer joj "vlasti u Srbiji nisu osigurale pratnju i osiguranje", objavila je agencija Beta pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Organizatori su kasnije priopćili da će se bivša predsjednica Kosova sudionicima festivala obratiti video linkom tijekom predstavljanja knjige "Želim da me čuju", koja sadrži ispovijesti žena koje su preživjele mučenje tijekom ratnih sukoba na Kosovu.

"Zabrana ulaska u Srbiju predsjednici Jahjagi posljedica je političkih odluka na najvišoj razini. Festival 'Miredita, dobar dan' nema mogućnosti, niti ambiciju da utječe na tu odluku", istaknuto je priopćenju Inicijative mladih za ljudska prava, jednog od suorganizatora festivala.

Jahjaga je rekla kako su njezin ured i organizatori festivala "u stalnom kontaktu" kako bi osigurali sudjelovanje, poručivši kako je uvjerena "da je priznanje istine o ratnim zločinima na Kosovu jedini način da oba društva idu naprijed".

"Nemam iluzija da će sadašnji dužnosnici Srbije promijeniti stajalište prema Kosovu, jer nastavljaju politiku iz 90-tih godina u kojoj su i sami bili protagonisti", napisala je Jahjaga.

Festival "Miredita, dobar dan" zajednički organiziraju Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative iz Beograda, organizacija Integra iz Prištine u partnerstvu s Fondom za otvoreno društvo iz Prištine, a potporu festivalu pružaju zaklade braće Rockfeller, Charles Stewart Mott, Veleposlanstvo Švicarske u Prištini, Ministarstvo kulture Kosova i Dom omladine Beograd.

Prvi dan festivala obilježen je incidentom kad je skupina pripadnika desničarskog pokreta Zavetnici pokušala spriječiti početak te manifestacije performansom ispred Doma omladine, aludirajući na zločine nad Srbima počinjena na Kosovu, te uzvikujući: "Kosovo je Srbija".

Policija je spriječila teže incidente i pojačala osiguranje tijekom festivala koji traje do 3. lipnja.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.