5.6.2017. 10:27
0
Crna Gora danas zvanično postaje članica NATO-a
Crna Gora će formalno postati članica NATO-a danas na ceremoniji u američkom Stejt departmentu. Iz Državnog sekretarijata je saopšteno da će crnogorski premijer Duško Marković predati instrumente ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora podsekretaru Tomasu Šenonu, čime će Crna Gora postati 29. članica Alijanse, javlja RTCG, prenosi agencija Patria.


Iz Vlade je saopšteno da je crnogorska delegacija koju predvodi premijer Duško Marković jutros otputovala u Vašington.

Ceremoniji, koja će biti upriličena u State Departmentu sa početkom u 12:00 po američkom istočnom vremenu (18:00 po srednjeevropskom vremenu), prisustvovat će, među ostalima, i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Nakon ceremonije premijer i Stoltenberg dat će izjave medijima.

Dokument - instrument pristupa – predat će u ime Crne Gore ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Predsjednik Vlade Duško Marković će se tokom boravka u Vašingtonu sastati sa potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Majkom Pensom.

Crnogorska zastava će se prvi put zavijoriti ispred sjedišta NATO-a u Briselu 7. juna.

- Kao što je predsjednik Tramp rekao, NATO je bastion međunarodnog mira i bezbjednosti gotovo 70 godina. Ovaj događaj predstavlja kulminaciju dugogodišnjeg napora crnogorske vlade i naroda da se pridruže euroatlantskoj zajednici nacija. Članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijet će većoj integraciji, demokratskim reformama, trgovini, bezbjednosti i stabilnosti sa svim njenim susjedima - navodi Stejt department.

Također dodaje da crnogorsko članstvo potvrđuje drugim aspirantima da vrata NATO-a "ostaju otvorena za one zemlje koje su spremne i sposobne da sprovedu neophodne reforme da bi ispunile visoke standarde NATO-a i da prihvate rizike, odgovornosti, kao i benefite članstva".

(Patria/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.