9.6.2017. 16:13
0
Grmek oko Grimsovih izjava da je džamija u Ljubljani opasna za Slovence: Shvaćena je potreba muslimana za džamijom
Direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Razim Čolić u telefonskom razgovoru sa ambasadorom Republike Slovenije Iztokom Grmekom dobio je uvjeravanja da stavovi zastupnika Slovenske demokratske stranke Branka Grimsa ne predstavljaju zvanične stavove Republike Slovenije.

Iz Islamske zajednice ranije je izražena zabrinutost izjavama Grimsa koji je kazao da je džamija koja se gradi u Ljubljani potencijalni sigurnosni rizik s obzirom na to da se financira donacijama arapskih zemalja u kojima dominira "radikalna struja islama" te je iz Islamske zajednice zatraženo objašnjenje da li su to zvanični stavovi ove države.

- Muslimani u Sloveniji su integralni dio slovenačkog društva i potpuno je shvaćena njihova potreba za džamijom. Postoji odlična saradnja rukovodstva Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji i muftijom Nedžadom Grabusom sa slovenskim institucijama - kazao je Grmek, prenosi MINA.

Čolić i Grmek u telefonskom razgovoru su se složili da je prijateljstvo Slovenije i BiH od izuzetne važnosti za obje države.

- Od muslimana u Sloveniji očekujemo da cijene blagonaklon odnos Slovenije. Izjave pojedinaca koje za cilj imaju dnevnopolitičke interese ne trebaju da nas opterećuju. Ukoliko stvarno postoji neka sigurnosna prijetnja mi bismo se svi udružili da je razriješimo na dobrobit svih - kazao je Čolić.

Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji djeluje u okviru Islamske zajednice u BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.