17.6.2017. 11:30
0
Hrvatska sa najmanje privatnih automobila u EU
Hrvatska se ubraja u države EU s najmanje privatnih automobila s obzirom na broj stanovnika, a lošije od nje su Rumunija, Mađarska i Letonija, pokazali su najnoviji podaci Evrostata.


U Hrvatskoj na 1.000 stanovnika ima 358 automobila, dok je u EU prosjek 497 automobila na 1.000 stanovnika, piše "Večernji list". 

Vodeći u EU po broju privatnih automobila na 1.000 stanovnika je Luksemburg sa 661 automobilom, a slijede ga Malta, Italija, Finska, podaci su Eurostata zasnovani na broju registrovanih automobila u EU u 2015. godini 

Najveći broj registrovanih privatnih automobila u 2015. godini bio je u NJemačkoj, koja je imala 45 miliona vozila, zatim u Italiji 37 miliona i u Francuskoj 32 miliona. 

Poljska je u 2015. imala daleko najveći udio vozila starijih od 20 godina, a slijede je Estonija i Letonija. 

U periodu od 2011. do 2015. godine pad broja registrovanih automobila zabilježen je u Grčkoj, Hrvatskoj i Litvaniji. 

Automobili s benzinskim motorima u većini zemalja EU čine većinu registrovanih privatnih vozila. 

Među osam država članica u kojima je bilo više "dizelaša" bile su Belgija, Španija, Francuska, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Austrija i Portugal.

(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.