19.6.2017. 18:47
6
Kakva je ratna uloga vlasnika Zete i pukovnika Legijinih Crvenih beretki Radojice Božovića
Radojica Rajo Božović je nekadašnji pukovnih paravojne jedinice Milorada Ulemeka Legije i vlasnik golubovačkog kluba Zeta s kojim će sarajevski Željezničar za deset dana na Grbavici igrati utakmicu prvog pretkola kvalifikacija za Evropsku ligu


Pukovnik Božović je u svijetu nogometa poznat još od 1996., kada je preuzeo rukovođenje Zetom i za nekoliko sezona napravio čudo sa malim klubom iz predgrađa Podgorice.

Uspjeh i plasman u evropske kupove pratile su kontroverzne priče o Božovićevom teroru prema sudijama i protivničkim igračima, na stadionu „Trešnjica”.

Nakon toga je počeo da se pojavljuje na utakmicama beogradske Crvene Zvezde, a prije toga je bio vezivan za rukovodstvo Partizana. Kontakti sa velikim klubovima bili su zbog prodaje fudbalera i za Božovićevo ime se vezuje nekoliko milionskih transfera.

Božović je svojevremeno bio u dobrim odnosima sa predsjednikom FSCG Dejanom Savićevićem, ali je raskol nastao u vrijeme referenduma o nezavisnosti Crne Gore. Iz crnogorskog nogometa je otišao 2009. godine nakon što je suspendovan zbog prijetnji sudijama.

Fudbalski klub Zeta kažnjen je u aprilu ove godine oduzimanjem tri boda, jer je Radojici Božoviću dozvolio ulazak u službene prostorije sudija nakon meča sa Rudarom, odlučila je Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Crne Gore.

U vrijeme državne zajednice Srbije i Crne Gore Radojica Rajo Božović važio je za vrlo uticajnog nogometnog čelnika. U to vrijeme igrači Zete bili su veoma zastupljeni u svim državnim selekcijama, a na njihovoj prodaji Božović je kasnije finansijski profitirao.

Već nekoliko godina zajedno sa bivšim igračem Crvene zvezde Ivanom Adžićem vodi menadžersku agenciju koja pretežno zastupa igrače iz Srbije i Crne Gore. Njegovi najvrijedniji eksponati su Petar Škuletić, bivši napadač Zete, Partizanana, Lokomotiva iz Moskve, a sada člana turskog Gençlerbirliğia, te i Marko Vešović nekadašnji igrač igrač podgoričke Budućnosti, Crvene zvezde, Torina i Rijeke.

Interesantna je i Božovićeva uloga u ratu u BiH

Prvi put se njegovo ime pominje u dešavanjima iz 1994. godine, kada su srpske snage, potpomognute vojskom Fikreta Abdića, krenule u ofanzivu na Bihać.Polovicom oktobra 1994. godine Slobodan Milošević je Abdiću, uz prisustvo šefa srbijanske tajne službe Jovice Stanišića, komandanta Jedinice za specijalne operacije MUP Srbije Crvene beretke Franka Simatovića, načelnika Generalštaba VJ Momčila Perišića i bivšeg zapovjednika Vojske Srpske krajine Mileta Novakovića, obećao osnivanje vojno-policijske OG PAUK.

Pukovnik Božović je pored nadimka Kobac imao i nadimak Beli puh (vozio je džip marke Puch). Tokom ratnih godina Božović je operirao i u Doboju u kojem je u to vrijeme predsjednik kriznog štaba bio nekadašnji član Predsjedništva BiH Borislav Paravac.

Teško je očekivati da ćemo u svečanoj loži stadiona Grbavica vidjeti čovjeka koji je svoju biografiju pokušao da ”ispegla” u fudbalu. Bilo je takvih slučaja i u Bosni i Hercegovini, a posljednji je Zlatan Mijo Jelić, koji se zbog ratnih aferima, morao skloniti u Hrvatsku kako ne bi odgovarao pred sudovima u Bosni i Hercegovini.

O Božoviću i njegovom zločinačkom angažmanu u Crvenim beretkama u nekoliko navrata se govorilo i u sudnicama Haškog tribunala, ali nikad nije podignuta optužnica za ulogu u ratnim sukobima početkom devedesetih godina.

(Patria/Amila Alijagić)

6
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.